marți, 27 octombrie 2020

Castraveti babo!

 Un politician de top a fost pozat fara masca intr-un restaurant. Nu conteza culoarea politica pentru ca in situatii similare si ceilalti politicieni de top au reactionat la fel. Eu de altceva ma leg, de comentariul omului, care a fost in cel mai romanesc stil cu putinta “doar 5 minute am stat fara masca…”  Apoi cei din restaurant au despartit apele, mesele, au adus mastile, etc… De fapt problema nu e ca nu am respectat o regula, ci ca au venit nenorocitii astia sa ne amendeze, sa ne haituiasca politic. Am vazut aceesi reactie si la altii inaintea lui, la cei din partidul advers carora el le cerea capul cu alta ocazie pentru o greseala similara. Deci... toti la fel.

Ca sa nu imi pierd ideea, enervant e ca nu a incercat nici macar o secunda sa recunoasca vreo greseala, sau sa incerce sa se scuze pentru actul in sine. Pentru mintea lui ce mare scofala ca a calcat o regula si a fost prins? Ca doar merge si asa… Iar cand i s-au cerut explicatii am descoperit ca de fapt supararea ii venea din faptul ca cineva l-a vanat ca sa fie prins si l-a penalizat. Nu a pus problema ca daca nu gresea nu putea fi prins.


Nu am nimic cu el personal si nici cu concurentii lui, eu am o problema de principiu, pentru ca este vorba de un formator de opinie, un leader de grup, care daca se poarta asa, daca vine cu atitudinea asta macho atunci automat ii incurajeaza si pe altii. Si cine mai sta dupa vorba aia … ca sa faci ce zice popa nu ce face el… acum toti imita popa.


Sa ma mai mire ca avem noi bancul ala cu babele surde “-Buna ziua babo! - Castraveti drago!”

Ma uit pe retelele de socializare si regasesc dialogul cam peste tot.


Vine cate un medic si spune, trebuie sa purtati masca – brusc o suta de comentarii – virusul nu exista, ne mint, e dictatura, ne pierdem drepturile civice, vor sa ne impuna vaccin, am platit cotizatia de sanatate… a naibii botnita imi strica rujul...

Mesajul era ca masca te protejeaza de virus, e demonstrat, au scazut la modul general toate infectiile de natura respiratorie nu doar cele legate de covid, iar anul asta cei ce au alergii au facut forme mult mai usoare.


Medicul insista – trebuie sa va spalati pe maini ca sa va protejati de virus – iar se umple de comentarii care urla – nu vrem vaccin, nu mai impuneti controlul populatiei, ne fura medicii, mint ca nu mai e loc in spital…

Ba nebunilor, v-a zis sa va spalati pe maini! Cu apa si sapun! Igiena elementara… chiar va place sa va puta mainile?

 

Daca medicul are proasta inspiratie sa insiste si cu distantarea fizica, ca deh… merge virusul ala prin aer… sa te tii! Brusc expertiza sociala reactioneaza – medicii sunt spagari, sistemul este corupt, spitalul e gol! 

Si daca ar fi spitalul gol de ce e musai sa va inghesuiti? Vreti sa verificati pe pielea voastra daca e gol sau nu? 

Ati putea sa respectati o distanta minima elementara si fara virus, pe bune acum, e vorba de spatiul personal al fiecaruia dintre noi.


Cum adica nu avem voie in birt si pe intuneric? De unde stie virusul sa ne caute acolo. De fapt, medicii incearca sa spuna - ca in spatii inchise, neaerisite exista riscul cresterii concentratiei de virusi - automat risc de infectie crescut, ca la zgomot puternic avem tendinta sa ridicam vocea, deci sa aruncam si mai departe cu ce avem prin gura, daca avem, iar ca in lipsa razelor UV care apar doar ziua, virusul ramane intr-o concentratie mai mare in aer chiar si pe afara.

 

Dar toti stiu ca astea sunt baliverne, si ca e o mare smecherie, ca medicii primesc banii cu nemiluita ca sa declare covid peste tot (de unde o avea Bill Gates atatia bani? o fi imprumutat de la Soros?). In timpul asta medicii care sunt in prima linie sunt coplesiti. Nu mai fac fata. Da, nici DSP nu face fata, nu a fost gandit, nu a fost pregatit sa poata sa faca fata unei ample actiuni de anchete epidemiologice, nu are uneltele necesare, bazele de date, nu are ajutorul celorlalte structuri, care se misca dupa cum le sunt sefii. Care mai pregatiti si mai organizati, care doar orgoliosi, care total incompetenti pentru functia ocupata. 

 

Dar sa nu uit de ideea initiala. Imi amintesc despre un training de comunicare in care un profesor brazilian ne spunea ca cea mai mare parte din populatie nu asculta ca sa inteleaga ci ca sa replice. Daca nu are ce sa spuna inapoi, atunci se baga in seama schimband subiectul. In contextul asta sunt foarte multi care vor sa iasa in evidenta, pentru ca da, de ce sa taca din gura si sa riste sa fie luat de prosti, mai bine se exprima si inlatura orice dubiu.

 

Unele televiziuni au incercat sa arate comparativ ce masuri se iau prin alte tari. Brusc corul atotstiutor de pe retelele de socializare reactionaza, parca stau cu textul pregatit ca sa-l plaseze. Daca zice la stiri ca in Franta sau Spania s-au introdus restrictii, ei stiu deja ca nici nu se pune problema, starea de urgenta din tarile alea nu inseamna nimic si oamenii fac in continuare ce vor ei. Si nu se dau amenzi. Stiu ei sigur. Ma rog, unii nu ar putea arata pe harta pe unde sunt tarile astea, poate ca nu le nimeresc nici cu GPS-ul pornit, dar ei stiu deja de dinainte ce se intampla acolo.

 

Cum sa dea politia amenzi? Pentru ca nu am purtat masca? Pai bine boss, o aveam la mine, ce daca nu era pe fata si nu acoperea nasul. Ah, cred ca te recunosc, esti tipul ala mirat ca a ramas fata gravida, chiar daca tu aveai prezervativ, da, drept ii ca il tineai in buzunar ca nu iti place cu el, dar il aveai la tine!

Si ai si tu dreptatea ta, oare cat valoareaza din punct de vedere al protectiei una din cele 5 masti agitate la oglinda masinii? Ca oricum stau la gramada si daca e una infectata… parca mai conteaza pe care o pui pe nas. Incep sa ma intreb daca periodic nu le intoarce pe dos. Oare la fel face si cu chilotii? 

 

Am ajuns asadar sa traim un santaj al covidului. Cu cat situatia e mai nasoala cu atat sunt mai multi care insista sa o faca si mai urata. S-au saturat, pare ca nu se termina niciodata, habar nu au cum sa trateze situatia si stresul. 

Sunt Tzu spunea sa nu duci niciodata un inamic in pozitia in care nu mai are nimic de pierdut pentru ca atunci va reactiona total imprevizibil. Asa reactioneaza si victima unui santaj, se satura, vrea sa scape de povara, nu mai raspunde la stimuli. Asa reactioneaza cam toti cei ce se exprima pe retelele sociale. Hai sa luam o data covidul ala, cine are noroc scapa, cine nu… ghinion, dar hai sa mergem mai departe. 


Si toate astea pentru ca lipseste ceea ce in project management se numeste “due date”. Nu exista acea data limita la care se termina proiectul, nu le poate spune nimeni - dragilor, rabdati pana in data de ... si gata. Uite, astea sunt fazele proiectului, asta urmeaza sa facem de acum inainte pas cu pas.

Uite astea sunt regulile de respectat. Din pacate nu doar o data clara lipseste ci si expertiza in comunicare, lipseste acel comunicat clar care sa explice ce si dar mai ales de ce. Care comunicat ar putea sa propuna si niste termene aproximative. 

In lipsa, noi mergem mai departe.


reguli, regulament? Boss, cum adica e interzis, doar ce am ajuns, cinci minute stau! Imediat plec!


Ma amendeaza astia pentru masca… ai mai rpd n plm, sunt an fata pe avari!

Un comentariu:

  1. Frumos pamfletul stimată dnă doctor, eu însă îmi permit să vă atrag atenția asupra unui aspect pe care-l cunoașteți. Ca să nu scriu din nou, iată postare mea de ieri: Sunt atât de revoltat, încât cu greu îmi aleg cuvintele ca să pot rămâne civilizat. Incredibil ! O lume întreagă se luptă cu un dușman de nestăpânit, un infim fragment de materie dar ucigaș perfect, o lume întreagă se supune unei claustrări aproape insuportabile și iată ce sunt înstare să gireze și decidă unii medici. Dar să localizez fapta : s-a întâmplat în Timișoara str. Intrarea Doinei 25, la ora 10,45, la magazinul de la adresa amintită. La ieșirea de la cumpărături, în ușa magazinului, o persoană în ținută de spital , aștepta să intre. Mi-am permis să-i atrag atenția că ceea ce face este nu doar interzis, ci iresponsabil, ca să nu spun altfel. I-am mai spus că sunt convins că nu pentru nevoile ei încalcă regulile, ci pentru că a trimis-o un medic. Răspuns : ”Ce să fac dle, dacă m-a trimis”. Incredibil ! Incredibil !! Dle dr. Mazilu, mai sunteți pe acolo ? Pe mâna cui a încăput acest spital ?

    RăspundețiȘtergere