marți, 6 octombrie 2020

Cultura organizationala

 Asa ca o observatie personala - am inceput in forta toata campania asta anti covid si ne-am fasait ca o lumanare ieftina. Atunci cand lumea era la inceput de nebunie, China a intervenit in forta asa cum stie tara aia sa rezolve problemele. I-a incuiat pe toti inauntru ca sa evite raspandirea, i-a obligat la masca din acelasi motiv si lumea s-a conformat, pentru ca acolo dreptul tau de a infecta pe altii se premiaza cu pedeapsa capitala. Asa ca dupa o vreme China e curata, nu mai are cazuri noi. Nu lasa pe nimeni sa intre si sa iasa, toti respecta regulile pentru ca nu e loc de facut pe desteptul cu deciziile partidului. Cumva au descoperit ca e mai nociv la puscarie sau la executie decat portul unei masti, chiar si pe strada. Si uite asa, acum economia lor duduie si ne da la toti masti, ventilatoare, teste de Covid si orice mai avem nevoie ca sa supravietuim pandemiei.

La inceput a vrut si restul lumii sa ii copieze, au inceput cu celebrul “lockdown” care se dorea un fel de mare carantina, dar pe care nu prea a respectat-o nimeni. Cel putin la noi a fost un mare fiasco generat de “transhumanta diasporeana” care nemaiavand ce face pe afara a decis ca e vremea sa se intoarca acasa. Restul tarilor de prin Europa sau America au decis tot felul de strategii din care am dedus ca restul planetei se pregateste pentru urmatoare lupta cu China. Asadar, in timp ce ei nu mai au Covid, noi ceilalti vom dezvolta o oarecare imunitate de turma si chinezilor le va fi greu sa se fereasca de noi. Zic si eu, ca nu mi-e prea clar ce face restul lumii dar mi-e clar ca ceva nu functioneaza.

Daca ne uitam la americani, presedintele e in buda pana’n gat. Desi aparent nu are treaba cu Hollywood si industria de film cum avea Reagan, cumva de acolo i se trag toate belelele. Baietii astia au facut tot felul de filme in care presedintele se lupta cu teroristii, cu extraterestri, cu tot raul de pe lume. De fiecare data presedintele lor e in prima linie si triumfa, el singur scapa toata planeta. Pai cand le-ai creat consatenilor asemenea asteptari, sa fii seful al mare inseamna ca esti Big Boss si ii dai pe toti pe spate! Are solutii pentru orice si ii bate pe toti. Asa ca la varsta lui, un pic cam grasut si cu toate bolile de au alergie la covid, omul s-a dat erou si campion dar si mare sfatuitor. Ma rog, gargara cu solutia de curata buda ne-a aratat cam pe unde se simte el bine. Aparent si functioneaza mai ales ca a iesit repede din spital.

Evident ca americanii, mari amatori de filme cu eroi doar de atat au avut nevoie. Cum educatia lor se face mai ales “online” pe Netflx sau HBO nici nu au avut mare nevoie de multe indemnuri. Asa ca vrei nu vrei, natiunea lor s-a cam transformat intr-o turma care se va salva pe principiul lui Darwin - al de se adapteaza cel mai bine si castiga lupta va supravietui.


Problema noastra insa e alta. Noi ne uitam cam mult la ce se intampla la americani. Chiar daca marii sefi ai nostri nu apar prin nici un film si nu salveaza nici macar o musca de la inec, noi am invatat repede ca in democratie poti sa fii prost. Evident aplicam si vechile noastre invataminte care spun ca nu esti prost destul daca nu iti arati si fudulia… sau fuduliile. Ma rog am o scapare semantica aici, nu mi-e clar daca se foloseste pluralul sau singularul.  De parca ar mai conta. Oamenii au convingeri clare! 

Una din convingeri tine de portul mastii. Chiar daca la chinezi a facut diferenta noi nu suntem de acord cu ea. Dintr-o mie de motive! Pai ce dracu, ne-am rasculat pe musulmance ca isi acopera fata si acum sa si-o acopere si europencele? La ce naiba sa arunce o caruta de bani pe cosmetice daca nu vede nimeni rezultatul. Zau asa! In plus, daca dispare coeficientul de mutra si ai mai pus si niste kilograme in carantina devine si mai complicat sa fii sexy. 

Apoi mai e chestia cu masuraratul temperaturii. As compara cu indicatoarele de pe bordul masinii. Nu zice unul, bai fraiere vezi de completeaza niste lichid de frana sau zeama de curatat parbrizul. Se aprind cand deja nu mai ai frane sau nu ai cu ce curata parbrizul. De aia se si numesc idiot indicators! Cand s-au aprins pe bord deja e tarziu - arata ca ceva s-a stricat nu ca urmeaza sa se strice. Asa e si cu temperatura. Cand e sus e clar, esti deja defect. In plus fiind democratie, regulile devin optionale, asa ca la magazine au pus niste jucarii unde cine are chef isi masoara temperatura, cine nu… nu. Democratic, ai voie sa nu stii ce temperatura ai. Chiar si cand ai febra. Sau mai ales daca ai febra! E febra ta de-acasa, nu ii lasi pe astia sa ti-o masoare, ca oricum e prea tarziu si nu mai au ce sa iti faca. Si parca nu le vine sa iti interzica sa intri in magazin ca le scad vanzarile.

Acuma, nu e musai ca febra sa fie de la covid, poate fi si din alte motive. Si daca inainte de covid aveai voie sa raspandesti gripa, acum de ce sa nu te mai lase?

Incepusera unii si cu chestia aia numita distantare sociala, reformulata in distantare fizica. Peste tot sunt desenate niste linii, puse buline, ca sa ne informeze unde e distanta de un metru sau de un metru jumate. Pai daca stai la coada, la un metru si ceva de ala sau aia din fata si mai are si masca, cum mama naibii sa iti dai seama daca e ceva de capul persoanei? Am un oarece stres cand simt un tip lipit de mine, dar cu femeile in carca incep usor sa ma obisnuiesc. Bine, femeile mai au o scuza, foarte multe au o problema in estimarea distantelor pentru ca sunt prostite de barbati in ceea ce inseamna douazeci de centrimetri.  Nu spun nimic de placerea de a simti niste sani in spate ca ma citeste si nevasta.

Nici nu mai are rost sa le atrag atentia ca misuna covid in aer, cei mai multi stiu deja ca e o farsa ca sa castige Putin alegerile din SUA. Si oricum de covid mor altii, oricare altii, dar nu noi. Sunt spitalele pline? Ha, stie tot romanul ca doctorii astia umbla dupa o spaga si oricum ce roman nu are pile? Ca toti stim pe cineva, care stie pe cineva care are un unchi ce lucreaza ca sora la spitalul de infectioase. E ca la circulatie, numai la fraieri le ia carnetul. Restul ne descurcam, dam spaga  o suta de euro ca sa nu luam amenda de o suta de lei.


Ce ziceam? Ca e democratie si libertate de exprimare. Ai dreptul sa nu crezi in covid, mai ales daca ai fost la liturghie si te-ai lepadat de satana.  Poti chiar sa refuzi testarea, pentru ca ce dracu te faci daca iesi pozitiv. Risti sa te bage aia pe tratament si scapi cu o forma usoara. Te faci de rasul cartierului, daca nu intri la ATI nici nu ai ce povesti nepotilor, e ca si cum ai ratat pandemia. 

In schimb daca ajungi sa fii in buda pana in gat, poti sa urli ca nu primesti ajutor de la guvern. Daca ai ghinion si mai si mori, poti sa devii un martir. Sau subiect de glume proaste. Dupa caz.

In fine, cert este ca tot ce am priceput eu din ultimele zile de statistica e ca regulile au doar caracter informativ si ca pe noi nu ne sperie statisticile. Deja nu mai respecta nici naiba distantarea fizica sau numarul de  participanti la intalniri. Campania electorala a fost si mai faina, castigatorii s-au bucurat din plin de victorie. In piete luandu-se in brate de fericire. Cei mai multi fara masca. Asa cum a explodat numarul de cazuri dupa iesirea de Paste vom avea acum explozia de cazuri de dupa sarbatoritul victoriilor.

Pentru ca in cultura noastra nu exista respect pentru reguli. In orice stat de drept (vezi Germania pe care o tot dam exemplu) regula se respecta chiar si de catre cei carora nu le convine. Pana nu se schimba, se respecta. La noi oricine poate spune ca nu e de acord cu regula si asta ii da dreptul sa nu o respecte. 

Pentru ca in cultura noastra nu exista functiunea de control. Dam reguli dar nu verifica mai nimeni respectarea lor. Cei ce ar trebui sa fie exemple sunt primii care nu le respecta iar natiunea ii urmeaza. 

Asa cum copilul nu va face niciodata ce ii spun parintii dar va copia intocmai tot ce vede ca fac parintii lui.

La fel si in business. Daca marele sef pune reguli pe perete, dar nu vegheaza la respectarea lor si nu este un exemplu in respectarea lor… totul devine o problema de adaptare si supravietuire.  In concluzie suntem toti niste victime, victimele culturii organizationale! 

Sa avem o pandemie usoara! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu