sâmbătă, 17 octombrie 2020

Inteligenta sintetica

Traim intr-o societate moderna in care ne umplem de roboti. Ne-am obisnuit deja sa ii vedem pe liniile de asamblare in fabrici. Chiar au aparut si bancuri, ca mai nou firmele aflate in criza nu mai dau oamenii afara ci scot robotii din priza. 

Dar cei mai interesanti roboti, cele mai interesante masinarii sunt aplicatiile de inteligenta artificiala. Pe de-o parte avem celebrul Google translate. Pe langa problema cu fineturile de gramatica (eu cred ca intentionat lasate acolo ca sa ne prindem cine stie limba si cine foloseste translatorul) chestia asta este extrem de utila. Reuseste sa citeasca dintr-o limba si sa traduca destul de bine un text. 


Asa ca domnii programatori au gandit ca daca robotii pot citi documente si apoi sa le traduca, de ce nu sa le citeasca si sa le interpreteze. 


Cele mai des intalnite aplicatii de gen se intalnesc prin HR, unde niste programe din astea pline de inteligenta arestau mailuri cu limbaj inadecvat si il aduceau pe impricinat in fata colegilor de la HR ca sa explice purtarea si modul de exprimare.

Am descoperit repede ca firma la care lucram a instalat un astfel de spion. Cineva din echipa a trimis cu “forward” un lant de mailuri in care ne certam intre noi pe romaneste spre un coleg britanic. Undeva in textul romanesc aparea foarte inofensiv in expresia “cum se face” …  robotelul a considerat traducerea britanica a infamului “cum” si a intervenit rapid. Colegul britanic a fost chemat sa se explice. Dupa circul de rigoare si explicatiile de traducere… ghiciti care a fost urmarea.

Te enerva vreunul prin firma, nici o problema, faceai un mic artificiu, de exemplu “electronic pen is paired” pierdea spatiul dintre pen si is… Cineva trebuia sa dea explicatii. Sau, din eroare de redactare aparea un spatiu in mijlocul lui Essex. O greseala inofensiva, din cauza vitezei, mai ales ca eram si grabiti sa anuntam pe cei din depozitul aflat in Essex county de problemele aparute la camion pe traseu. 

Good lick! ca doar pe tastatura i si u sunt unul langa celelalte…


Si ma opresc aici cu exemplele pentru ca sunt o gramada. 


Dar ce m-a fascinat in permanenta legat de masini, mai ales cele inteligente a fost unul din principiile lui Murphy, cam dur ce e drept - GIGO - garbage in, garbage out…


Hai sa luam de pilda aplicatiile de citit CV-uri. Ca sa nu mai ai atat de multi angajati care sa rasfoiasca tonele de CV-uri au aparut o suma de aplicatii care fac asta pentru noi. Vrei sa ai o sansa la angajare, nici o problema, verifici ce aplicatie au instalat cei la care aplici, apoi cauti pe internet un vanzator al aplicatiei si il intrebi detalii despre cum functioneaza chestia aia. O sa te abureasca cu tot felul de termeni, gen artificial intelligence, heuristic methodology, etc, dar ce te intereseaza este doar “cauta anumite cuvinte cheie” si “frecventa cu care apar in text”.

Bun, apoi citesti ce anume au pus in anuntul de recrutare - vor six sigma, umpli cu texte de gen. Pentru experienta operationala clar stii ce ai de facut. Si tot asa, lista de cuvinte cheie este chiar in anuntul de angajare. Daca folosesti cuvintele care trebuie, suficient de des, robotul va citi si iti va da un scor peste al celorlalti candidati care nu nu stiu cum functioneaza inteligenta artificiala. De exemplu se cere experienta in sales si tu esti bata dar vrei sa fii chemat la interviu, spui pe acolo la fiecare paragraf ca ai colaborat cu echipa de sales.

Nu ai pregatire in vreun domeniu dar se cere, pui la Education ca ai inceput cursurile de “lean manufacturing”. Daca redactezi cum trebuie, robotelul va intelege ca ai facut si scoala aia.


Cam ca robotul programat sa zica nu. Vine primul si intreaba “am voie sa fumez in incinta?” Robotul raspunde “nu”, vine al doilea si intreaba “am voie sa beau in incinta?”, robotul insista cu “nu” la care al treilea intreaba lejer “te superi daca fumez, beau si fac cam orice imi trece prin cap?”.


Acum, important e ca daca stii niste tips & tricks ai un avantaj. La fel de important este si cat cred cei care angajeaza in jucaria ce le-a fost pusa la dispozitie. 


Cam asta cu inteligenta artificiala. Are limitele ei, ale algoritmilor dupa care gandeste, facuti de mintea celor ce au programat-o. 

Asa cum marii maestrii de sah inca bat computerele, cel putin pentru moment vom fi in stare sa fentam inteligenta artificiala. 


Dar nu pentru mult timp. Pentru ca asa cum spunea tot Murphy, numarul desteptilor pe pamant creste in timp ce cantitatea de inteligenta ramane constanta. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu