vineri, 18 decembrie 2020

Feedback is fifty

 Cica s-a intamplat mai demult ca un executiv nu a reusit sa adune destui pentru trainingul de lucru in echipa si a inclus si femeia de servici. Care s-a dovedit a fi singura atenta la ce spuneau trainerii pe la curs. S-au intors ei acasa dupa weekend si mare le-a fost mirarea cand tanti dupa ce a terminat de maturat si spalat pe jos s-a asezat bosumflata intr-un colt uitandu-se la colegi cu o mutra oarecum iritata. Unul din cei ce au trecut prin hol a intrebat-o de ce nu continua, ce asteapta acolo. La care femeia revoltata i-a raspuns  "astept feedback!!".

Ce asteapta tanti? Feedback? Pai zici ca asteapta autobuzul! 

Ce naiba e feedback asta? Cum se traduce? Am cautat traducerea si pare ca este un cuvant romanesc, exista si in DEX. Am incercat cu DEX pe online si mi-a dat retroactiune. Ei bine, nu prea ma multumeste, pentru ca pentru mine, corporatrist cu state vechi si o gramada de traininguri, feedback inseamna mai mult, inseamna parerea celorlalti legata de o actiune, un serviciu , un produs, etc, inseamna ce cred si mai ales ce declara ei despre acel lucru.


Poate insemna si un semnal de alarma pe care incearca sa ti-l dea referitor la o stare de fapt. De exemplu un motor care incepe sa troncane. Ei bine, motorul da feedback, incearca sa iti atraga atentia ca ceva nu e in regula si ca daca nu repari ce nu e in regula o sa ajungi "an fata pe avari" urmand apoi sa suni dupa ajutor. 


Daca ii dadeai atentie cand a dat feedback, te costa un drum si o reparatie la service, daca ai ignorat acel feedback, te costa o tractare, o reparatie de urgenta, poate mai multe piese de reparat, cert este ca ajungi clar sa platesti mai mult.

Feedback-ul asta e in general gratis, daca ai urechi sa auzi si esti dispus sa asculti. Daca nu iti convine poti plati un specialist sa asculte pentru tine – un mecanic daca troncane motorul sau o firma de sondaje daca urla clientii la tine dar tie tot nu ti-e clar ce vor.

Uite un exemplu din politica, acum noi toti stim niste primari care au surzit la feedback-ul cetatenesc si care au platit cu postul. Cam in genul incepe sa troncane motorul si iti pui doape in urechi ca sa nu il mai auzi. O sa te trezesti la un moment dat ca stai pe loc si nu stii de ce. 

Unii dintre ei ei nu doar ca au ignorat zgomotul neplacut in timpul mandatului, dar s-au si inconjurat cu altii care le susurau in urechi ce le placea sa auda, astfel incat au eliminat orice feedback neplacut. Asta e ca si cum dai muzica mai tare in masina. Ei bine, cand motorul se va opri de tot muzica va continua, dar deja masina sta pe loc si parca nu mai ai nici un chef sa asculti toate odele alea cu aer de manele. Si chiar daca le asculti, tot nu te mai ajuta la nimic.


Desigur ca se vor gasi unii care vor spune "bai, nu ai dreptate, uite am mers cu masina si se auzea un zgomot ciudat, am oprit, am cercetat si aveam o chestie care zdranganea in torpedo-ul masinii". Aha, pai da, tot la trainingurile alea corporatiste ni se spunea ca atunci cand este vorba de comunicare si livrezi un mesaj sau cand preiei feedback exista un zgomot perturbator care influenteaza ambele actiuni.

Pentru asta exista verificari, de cele mai multe ori statistice. Daca zgomotul de fond e generat de factori minori, care nu strica toata masinaria, intr-o zona acceptabila as spune, se poate ignora pentru moment. Eventual se tine sub observatie ca sa descoperi daca nu cumva creste in intensitate. Daca tinandu-l sub observatie descoperi ca tinde sa devina din minoritar majoritar, ar fi bine sa tii cont de el si sa reactionezi. Faptul ca iti pui dopuri in urechi (adica nu ii mai lasi sa vorbeasca cu tine pe aceia de nu iti spun ce vrei sa auzi, sau ii blochezi pe facebook pe cei ce scriu nasolii) sau ca dai muzica mai tare (ca sa auzi doar pe cei care canta pe gustul tau) nu inseamna ca ei dispar. 

Feedback-ul se transforma asa intr-o strutareala, cum sa explic e ca si cand bagi capul in pamant ca sa nu ii vezi sau sa nu auzi pe cei care nu iti plac si incepi sa crezi ca asta ii face sa dispara. Mai intampini si un risc mare, e posibil ca neseriosii astia de dau feedback nasol sa asfalteze acolo unde iti bagi tu de obicei capul in nisip. Cam asa se sinucid si strutii, cand sunt speriati pe beton.


Spuneam ca in general feedback-ul e gratis. Mai ales ala negativ. Imi amintesc ca prin generala tocilarul clasei a pupat o colega si aia i-a pleznit o palma inapoi. Cum s-ar spune i-a dat feedback. Fata avea nevoie de ajutor la teme nu de pupaturi.

Asta nici nu e asa de dureros. Imaginati-va acum un client care vomita in farfurie la restaurant. Asta feedback gratis si dureros. In fine, astea sunt situatii extreme. In general fetele sunt destul de clare cand nu plac un baiat iar clientii de la restaurant se exprima putin diferit, ori nu dau bacsis ori nu mai dau prin restaurant.  Cert e ca daca esti sef de restaurant si vezi ca nu mai da lumea pe la tine si nu intelegi de ce, e cazul sa platesti repede pe cineva de meserie care poate sa iti spuna motivul.


Era o data o reclama la un post de televiziune orientat spre business. Doua practicante a celei mai vechi meserii din lume trageau cu urechea la ce discutau doi tipi intr-o "corporateza" plina de romgleza. Ca sa n-o lungesc, cand ii aude vorbind despre feedback, una din fete le face o propunere - “feedback is fifty”.

Pare ca durutul in fund costa...

 

PS – cand te loveste feedback-ul trebuie sa decizi daca vrei sau nu sa schimbi ceva. Cert este ca daca vrei sa te pupe fata aia din poveste e clar ca trebuie sa vezi ce nu ii place Poate ca e de ajuns sa te speli pe dinti. La fel de bine poti decide ca nu e asa de importanta, asa ca s-o pupe cine vrea si tu vei gasi pe cineva sa te pupe si pe tine.

La fel si cu motorul care troncane, astazi este din nou la moda mersul pe jos, cica e sanatos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu