miercuri, 9 decembrie 2020

bulgareala... ca e sezonul

Azi avem bataie. Cu bulgari. De apa. Ca in bancurile cu Stefan cel Mare - bre osteni, sa nu va chercheliti prea tare deseara ca maine la pranz avem bataie cu turcii. Asa si noi, vedeti ca maine organizam bataie cu apa. 

Baieti, azi avem bataie! trebuie sa ne organizam, sa ne adunam sa dam jos guvernul. Aduceti pe cine stiti voi, pe cine puteti ca sa fim multi si sa dea bine in poza.


Suna cunoscut?


A inceput dupa revolutie, pentru ca inainte nu era posibil sa te revolti. De cate ori avea o grupare ceva de protestat  si apucau si adunau suporteri in piata mare a oraselor, mai ales la Timisoara si la Bucuresti. Dupa ce se termina protestul marea masa erau trimisi acasa, dar mai mereu ramanea o grupare mica de ei care continua sa protesteze de ceva. Cei mai vizibili erau cei din Bucuresti care se adunau seara de seara in fata Teatrului National Bucuresti si scandau. Au tinut-o asa ani buni. 


Indiferent cine a fost la guvernare s-au tot adunat unii sau altii sa iasa in strada si sa scandeze. Au fost adusi cu autobuzele si organizati de cei ce se ocupau de proteste, sau au venit de buna voie, dupa “putirinta” fiecarui partid sau organizatii civice.


In tot timpul asta am putut remarca niste figuri care au tot sarit in ochi. Niste figuri care se repetau. Apareau cam la toate manifestatiile indiferent de starea vremii si isi cereau ce aveau ei de cerut. Toata lumea ii tolera pentru ca dadeau bine la numar, sa se vada ce de multi sunt cei ce protesteaza. In anume cazuri ii folosea pentru ca scandalul facut de ei atragea atentia. Si toata lumea ii ignora pentru ca parea ca ceea ce vor ei e o mica nebunie.


In timp au invatat sa se organizeze. Au descoperit si ca nu sunt luati in serios de nici unii din cei care se bazau pe ei pe la manifestatii sau adunari civice, adica erau folositi pentru scopurile altora dar cererilor lor ramaneau in aer.


Totul a culminat cu momentul in care poporul satul de a nu fi luat in serios nu s-a prezentat la vot. Iar cei pe care nu ii lua nimeni in serios dar ii folosea pe post de scandalagii la adunari au ajuns in parlament. Cum era cu somnul ratiunii?


Pe de-o parte faptul ca marea masa nu a votat i-a ajutat pe neintelesi la procente. E o chestie care se bazeaza pe statistici - plecand de la ideea ca ai lor au fost disciplinati si s-au dus toti in timp ce baza de calcul a masei de votanti e mica pentru ca ceilalti nu s-au dus. In teorie nu ar fi multi, dar se vor inmulti, pentru ca succesul atrage fani.


E si o chestie de istorie. Daca va intrebati cum au ajuns niste zurbagii sa puna mana pe Germania interbelica tot suparati pe un partid social democrat si plictisiti de neputinta opozantilor… ei bine, aveti modelul in fata voastra.


Cum era cu bataia cu apa? Aaaa a inghetat apa si acum dor bulgarii? Va zicea ala cu bancul sa nu va chercheliti si sa va prezentati?


Sper ca nu am cobit iara…

2 comentarii:

  1. ... Seară asta, m-am "împiedicat" iar de postarea ta și mi-a venit un gând: cei convinși de sacoșa cu zahăr, făină, orez, ulei etc., au evoluat: acum "pun botul" la chestiile "contra" care invadează netul și votează în consecință...

    RăspundețiȘtergere