duminică, 29 martie 2020

Covidul troian

M-am trezit cu povestea cetatii Troia in cap. Cu disputa intre marele sef si Ahile. Disputa intre managerul cel mare si tare si expertul in lupta, cel de care avea nevoie armata ca sa castige lupta. Mai erau si alti comandanti, fiecare cu expertiza lui, dar s-a dovedit in poveste ca fara cel care facea diferenta pe teren, nu prea le iesea nimic. Mai mult, comandantul care l-a starnit pe marele manager a dat atatea gherle pe teren ca aproape era sa piarda razboiul. La fel cum o data ce expertul s-a decis sa faca diferenta, lucrurile s-au schimbat.

Cateva mii de ani mai tarziu povestea se repeta, in plina pandemie vad doua curente - unii care ii vor gatul lui Achile, cei care toarna povesti in urechile marelui manager, care se straduie sa intoarca pe toti impotriva expertului si cei care incearca sa se apropie de el ca sa aibe o sansa in plus in batalie. Nu s-a schimbat nimic.

De ce zic asta? Pai daca dau o cautare pe internet o sa descopar ca managerii de la Spitalul de infectioase din Timisoara au fost si continua sa fie injurati de o gramada de lume. Cel cu care colaboreaza e in aceeasi situatie. Pe langa cei ce incearca sa ii ajute sunt multi din cei care ii injura. Ma intreb azi, daca acei ziaristi care puneau poze si articole nasoale despre spital, oare cum se simt in ideea ca ar avea nevoie de doctorii aia? Cum ar fi sa li se spuna, bai… voi sunteti mai presus de spitalul nostru, ia mergeti sa va oblojeasca aia de v-au platit articolele?

Continui sa ma intreb de ce?! De ce stiind ca s-ar putea sa ai nevoie de serviciile lor dai in medici? Pentru ca au salarii mari? Pai de ce nu ar avea? Medicii fac parte din acea breasla care nu se opreste din studiu niciodata. Jobul lor zice ca trebuie sa se puna la punct mereu cu ultima inovatie in domeniul lor, doar asa pot sa salveze azi pacienti pe care medicina de acum zece ani nu i-ar fi putut ajuta. Chestia asta se numeste stiinta, experienta si se cere rasplatita. Nu vad de ce e asa de mare circul cu firmele de farmaceutice. Castiga bani? Si ce e anormal in asta? La cat costa laboratoarele, expertiza celor care lucreaza acolo de ce se asteapta cineva sa fie ieftini?

Oh, ne dorim sa fim egali… Pai da, constitutional suntem, dar daca isi inchipuie cineva ca banii nu conteaza, ei bine ii doresc un somn usor. Bunica mea investea in monede de aur, ne spunea ceva de genul “maica, am trecut doua razboaie, molime, vremuri grele si am invatat ca intotdeauna vei gasi pe cineva sa iti dea painea lui pentru o moneda din asta”!

La final e o decizie personala, poti decide sa apelezi la doctori si sa cumperi medicamente sau poti merge la nana Floare, face ea un descantec acolo, baga niste ceaiuri de ierburi si gata virusul. Pe alese ca deja e plin de snapani care au gasit leacul pentru cancer, de ce nu ar aparea si snapanii care sa vindece covid19? Interesant ca nici astia nu lucreaza gratis… Si escrocheria costa. Na vezi? Alta stiinta, alta expertiza, nimic nu e gratis.

Si totusi de ce? De ce s-ar lasa pe mana unora care nu sunt la fel de buni? Mai vad ca expertii sunt astazi criticati pentru ca nu se ocupa de mai multi, ca nu lupta si in locul altora? Bun, dar ceilalti de ce nu lupta? Ce ii opreste sa arate azi ce pot? Acum e momentul in care sa faca diferenta! Atat ca in loc sa arate ce pot se pregatesc pentru ziua de dupa razboi, cand vor specula greselile celor ce se straduie azi ca sa poata sa le ia locul. Da, aici facem o pauza din Homer si ne intoarcem la Murphy si legile lui. Cine nu munceste, nu greseste. Cine nu greseste merita sa fie premiat.

Dar sa ma intorc la povestile lui Homer unde aflam despre implicarea zeilor. Aflam ca in functie ne nevoile lor pot face un mascarici sa straluceasca pentru o perioada de timp. Il pot ridica pe tron, il pot polei cu aur, pot face lucruri lua decizii in locul lor, dar nu il pot face expert. Asa e si acum, cu unii politicieni pe post de zei si semi-zei care si-au pus favoritii in functii publice, unde dadeau bine in poza, dar care in fata pandemiei isi arata incompetenta si incapacitatea. Iar acum zeii au o problema, pentru ca si ei ajung in belea in lipsa expertilor. Si ei isi doresc sa fie tratati de cei cu expertiza nu de cei pusi in functii pe pile sau pe bani.

Ce ne mai spune Homer? Ca suntem emotionali! Ca atunci cand nu mai exista o sansa cu stiinta sau cu expertiza ne intoarcem la divinitate. Atunci plimbau icoanele si dadeau cu ierburi aromate ca sa imbuneze divinitatea. Nici aici nu s-a schimbat nimic, azi vedem cum popii plimba icoanele pe strazi, si dau cu agheasma dupa virus - ca vorba aia, nici nu face bine dar nici nu strica. In fapt face bine la psihic, uite a murit fericit, spovedit, impartasit! Ca in bancul ala cu centura de siguranta, uite frate ala fara centura e tot zdrobit, asta cu centura zici ca e viu!

Si ca si atunci, preotii sunt deasupra stiintei. Dupa ce peste doua mii de ani preotii au trimis pe lumea cealalta ingineri, astronomi, orice fel de om al stiintei care le incurca treaba, ii vedem iar la treaba. Cu lingurita. Poate ca sunt exagerat, dar mi se pare de prost gust sa insisti ca daca lingurita aia pe care o pupa sute de oameni, daca e de argint inseamna ca e antivirus. In cele din urma, nici nu e mult de asteptat, cam la doua saptamani de la marea imparteala o sa aflam cat de antivirus a fost slujba. Sau cat de mult a ajutat virusul. Era zilele trecute un popa iranian la TV care spunea ca intr-un fel sau altul Allah o sa ii arate cat de mult conteaza. Peste cinci zile murea de CoVid 19. Cred ca Allah i-a cam tras-o…

Povestea lui Homer se termina cu Troia in flacari. Si-au sacrificat expertii militari iar cand a fost sa ia o decizie au bagat calul ala in casa pentru ca asa le-au zis unii cu competenta in citit si interpretat in stele. Calul troian s-a transformat intr-o lingurita de argint.

Povestea noastra e insa despre management. Despre leadership. Despre asumarea unor decizii. Despre experti care s-au saturat sa fie pusi sa plateasca pentru ca au salvat oameni, tari sau firme. Mai este despre ceva ce e greu de inteles. Nu exista scurtatura. Nu poti inlocui munca, experienta, anii de scoala si de incercari cu o bagheta magica. Chiar daca cele mai multe descoperiri mari ale omenirii sunt facute din greseala, acolo a fost cineva care a facut mii de experimente pana sa greseasca si sa decopere ceva.

Din pacate, desi urasc sa dau dreptate celui care a scris despre Inteligenta emotionala, pupatul de fund al zeilor face mai bine individului oricat de mult ar plati apoi societatea pentru chestia asta. Dumnezeu sa ne ajute, o sa vedem si pe care ne alege sa ramanem pe partea asta a lumii…

Post Scriptum

Faceam misto zilele trecute ca au ajuns mainile sa consume mai mult alcool decat mine. Un amic doctor mi-a povestit despre un caz de epidemie dintr-un sat de langa Dunare, unde singurii doi care nu au fost afectati erau betivii satului. Ha ha, radeam noi de ei ca s-au dezinfectat pana au scapat de molima. De fapt nu e asa, cei doi erau feriti de oamenii satului, exemplu negativ deh, toata ziua beti pe undeva prin sant. Alcoolul i-a protejat altfel. Nu i-a dezinfectat dar i-a ajutat prin distantare sociala.

Ironic, Dumnezeu da, dar nu baga in traista.


2 comentarii:

  1. Odysseus is the real destroyer of the city by virtue of a new and different kind of heroism.Stupids don't like, they don't know where Ithaca is.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca de obicei sunt pertinente trairile tale. Cel putin in ceea ce proveste medicii de la infectioase de aici. In ceea ce priveste farma... hmmm... Iti trimit un link, daca nu e fake, o sa te puna pe ganduri. Numa' sa il gasesc.

    RăspundețiȘtergere