duminică, 22 martie 2020

Broscuta

In cazul experimentului cu broasca, vom constata că dacă introducem o broască într-un vas cu apă prea fierbinte, aceasta SE MOBILIZEAZĂ, şi face un supraefort ca să sară afară, să se salveze de la moarte! Însă dacă broasca este pusă într-un vas cu apă rece, iar temperatura apei este crescută lent, în mod constant, broasca NU VA MAI SĂRI afară! Ea va face un continuu EFORT ADAPTATIV, şi se va obişnui treptat cu căldura excesivă. Până la nivelul la care va muri fiartă!

Explicaţia e simplă, în loc să îşi concentreze toată energia pentru SALVAREA ei, broasca o va consuma pentru a se OBIŞNUI cu temperaturile excesive! Astfel că va muri epuizată, fără să-i mai rămână energie pentru a se salva! Toată energia ei a fost consumată în procesul de adaptare la apa fierbinte!


Cam asa vad si eu experimentul CoViD19. Daca la inceput, chiar devreme as spune, ai nostri guvernanti au reusit sa ia decizii corecte, apoi s-au lesinat.


Cumva, numarul cazurilor din Romania nu urmeaza calea exponentiala din restul lumii. Nu ca n-ar fi, dar cum insist sa ma repet, daca nu testam nu descoperim infectati, daca nu descoperim infectati inseamna ca nu exista. Asa ca stam in apa calduta si asteptam sa se incalzeasca. Asa cum merg lucrurile o sa fim destul de molesiti cand o fi sa fiarba si sa trebuiasca sa sarim din oala.


De ce zic asta - pai simplu, e clar ca suntem intr-o oala pusa pe foc, toata lumea e pe foc. Cu toate astea, in loc sa sarim din oala asteptam sa fiarba, asteptam sa fie apa suficient de calda ca sa ia cineva o decizie. Dar ati stat vreodata intr-o vana cu apa calda? Ce sentiment placut de lene, de relaxare… Cum sa nu inteleg broasca aia care moare fiarta?


Desi aratam ca intr-un film cu zombie care raspandesc infectia peste tot, pare ca suntem total lesinati, intr-un spa misto. Ascultam o muzica zen, care zice sa nu iesim afara, sa nu ne intalnim, sa luam masuri iar zombie sunt lasati sa umble pe afara si sa raspandeasca infectia.


Ne uitam la natiunea conlocuitoare care se intoarce de pe unde nu mai are ce fura si acum ne terorizeaza acasa. Vedem la TV stiri naucitoare cu jandarmi amenintati si care nu pot riposta in plina STARE DE URGENTA! Un stat de drept care nu e in stare sa isi citeasca legile in vigoare si pe timp de pace - cele care incrimineaza ordinea si linistea publica. Ii lasam pe zombie sa ne terorizeze si sa faca ce vor ei. (stiu, sunt condamnabil pentru punctul asta de vedere; e ca si cum m-as opune nuntilor de gay, nu ca i-ar mai pasa cuiva de asta acum). Dar asteptam sa fiarba apa ca sa ne trezim. Care s-o mai trezi.


Acolo unde nu avem zombie la vedere vedem plin de batrani (cei mai expusi) intalnindu-se si schimband impresii. Poate si virusi. Cinic vorbind, o sa ne lipseasca dar nu mai trebuie sa le platim pensiile. Cine mai stie, unii se vor bucura de mosteniri.


Culmea e ca suntem o natiune de manageri prosti, din aia care asculta doar ce vor sa auda. Asa ca suntem in vana cu apa calda, cu care ne si imbatam ascultand doctori recent licentiati pe facebook in coronavirus si care ne spun ca e destul sa bem palinca sau usturoi fiert ori agheasma cu lamaie ca a dat don’ parinte cu busuioc si a rezolvat problema.


Infieram specula cu masti si alte consumabile dezinfectante in loc sa facem ceva ca sa nu avem atat de mult nevoie de ele. Pe bune? Pai orice decretel poate sa iti spuna ca pe vremea aia, a comunismului, se infiera specula si de aia tot neamul stia pe cineva care stia pe cineva care putea sa iti faca rost de ceva. Desi nu se gasea nimic in magazine se gasea orice pe “sub mana”. Asta vrem? Pentru ca oricat am urla din vana aia in care fierbem impotriva speculei nu o putem opri. Ar fi mai bine poate sa oprim boilerul care tot incalzeste apa. As zice eu…


Din pacate, nici macar acum cand se vad primele bule in apa ce fierbe nu ne trezim. Lenevim placut in cada aia care se incalzeste. Urlam din vana #staiacasa apoi dam o tura ca sa vedem daca sta cineva acasa.


Pandemie placuta broscutelor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu