vineri, 13 martie 2020

Quo vadis?



Era unul Malraux care a zis ca secolul nostru va fi religios sau nu va fi deloc. Abia acum am inteles la ce se referea omul cand a zis religios, la faptul ca suntem condusi de emotie, ca lasam la o parte orice bruma de ratiune atunci cand frica, cea mai tare emotie pe care o traim, ne ia mintile. Fascinant cum istoria se repeta, fascinant cum emotia bate ratiunea la fundul gol. Nu credeti?

Si ce repede trece lumea de la o extrema la alta, come se dice… from hero to zero? De ce? Hai sa luam beleaua cu Covid19. La inceput a fost acea inclinare spre optimism – o chestie departe, nu ne atinge pe noi asa ceva – China chiar e departe. Am uitat ca avem avioane si ca se face turism la greu dinspre China, ca facem mereu misto de modul in care pozeaza chinezii tot ce le zgarie retina. Asa ca ce era departe a devenit foarte aproape. Mai e si speranta ca o rezolva ei acolo. Au tot avut tot felul de molime si au trecut. Cred ca si ei au fost la un moment dat optimisti si au crezut ca se rezolva.

Apoi a aparut brusc problema la unii mai aproape de noi si ne-am ingrijorat. Am facut misto de ei, ca uite aia de mananca risotto sunt atacati de virus, ca deh, orez ca si chinezii. Daca unii au facut glume, altii au dat in teoria conspiratiei, dar ne-am pastrat aura de vitejie. Noi inca paream departe de problema. Pana cand a aparut la noi si ne-am taiat ca maioneza. Ne-a iesit bascalia pe nas. Prima stare de dupa eroarea de apreciere optimista a fost furia! De ce naiba vin aia incoace cu virusul! Ce minte au cei ce vor cu orice pret sa ajunga acasa, nestiind ca sunt purtatori sau nu de virus. De ce insista sa duca acel cadou nedorit familiei si prietenilor?

Pai ei cred ca sunt curati, si fug de virus ca sa scape! De ce? Pentru ca virusul asta are o particularitate, o perioada de incubatie lunga in care victima nu prezinta simptome. Sau ce spun specialistii – ca unii nici macar nu vor avea vreodata simptomele. Au spus medicii asta, dar nu au tradus pe limba tuturor. Ce dracu e aia perioada de incubatie? Am vazut oameni furiosi pe autoritati pentru ca la aeroport nu se face nimic ca sa ii depisteze pe bolnavi. Cu ce ma? Cu ce sa ii fi depistat, ca nu aveam inca testere. Apoi au aparut, dar cine ar sta patru ore pentru test in aeroport? Si daca ar sta, oare ajung testerele pentru toti cei in tranzit? Ca avem un numar limitat de ele. Cum sa ii sorteze cei din aeroport pe aia buni de aia afectati?

Cel putin in cazul asta specific, ar trebui sa le spuna la toti ca s-a dus dracu democratia si ca fiecare trebuie sa plece de la premisa de vinovatie! Adica de la premisa ca e posibil sa fie infectat sau sa ajunga in apropierea cuiva infectat. Asta insa ar insemna o buna comunicare.

Daca guvernul ar avea experti in comunicare pe bune, care sa faca o analiza a situatiei si sa puna la punct un plan de comunicare care sa educe putin poporul, ceva mai mult decat spalati-va naibii odata, macar pe maini, macar acum in vremea ciumei. Dar nu am vazut prea multi care sa spuna ca daca ai luat virusul ai intre 5 si 14 zile in care sa nu simti nimic, sa nu te doara nimic si totusi sa fii in belea, e ca si cum a pus cineva contract si a trimis asasinul platit sa iti ia gatul si tu iti bei linistit cafeaua fara sa stii ce te ameninta. Pe asta cred ca ar fi trebuit sa insiste planul de comunicare.

La noi mai e o belea. Vitejia mioritica zice ca nu ne trebuie centura de siguranta ca nu facem accident. Ma mir sincer cum de au supravietuit unii ca specie? Ca actioneaza in total dezacord cu instinctul de conservare – uite, de exemplu politicienii s-au cerut testati preventiv, de frica unei potentiale infectii. Instinctul de conservare bun, le-a pasat prea putin de oamenii pe care cica ar trebui sa ii serveasca, ei sa supravietuiasca. In timpul asta, avem o gramada care refuza sa recunoasca ca vin din zona de risc si automat refuza potentialul ajutor pe care l-ar primi, isi refuza reducerea riscurilor.

Vorba aia, daca nu ma testeaza, nu ma descopera cu virus, daca nu ma descopera, nu il am. Logic nu? De ce sa stau in carantina? Poate ca daca aveam un plan de comunicare coerent, ar fi spus cineva la toti acestia ceva de genul “fratica, cred ca esti sanatos tun, dar vezi ca pe afara sunt toti bolnavi, colcaie virusii, fereste-te taica de ei, ca tu s-ar putea sa nu supravietuiesti”. Poate ca un pic de panica asa mai controlata i-ar fi facut sa stea in casa (ca uite, pana la urma s-au golit strazile)

Oh, si mai avem pe cei care conduc Audi sau BMW sau Mercedes… cei mai indisciplinati in trafic. Asa zicea un studiu ca astia cu masini premium nemtesti sunt cei mai indisciplinati in trafic. Ca o fi si greu sa intelegi de ce si avem nevoie de studiu pentru asta. In primul rand ca oamenii aia au dat mai multi bani decat restul lumii pe acele masini ca sa isi arate conditia sociala, succesul! Ori daca sunt oameni de succes au si aroganta de a considera pe restul inferiori si ca atare ii trateaza asa cum ii considera. Isi iau masini puternice si scumpe care sa zica pentru ei acel “da-te bah sarakie la o parte din calea mea”. Ce nu inteleg ei este ca acele deutsche panzer nu reprezinta neaparat o piedica in calea fatalitatii de pe sosea. Asa ca de multe ori sfarsesc proptiti in cate un stalp sau in vreun sant… care cu norocul lui. Dar ce ii caracterizeaza insa este credinta in superioritatea personala. Percepetia personala de invincibilitate. Asa au ajuns ca prin credinta lor de semizei care nu pot fi atinsi de nimic, sa creada ca nici kotzomedia asta de virus nu ii poate atinge chiar daca se plimba prin zone de risc. Si oricum ei au banii si relatiile necesare ca sa poata fi serviti peste rand. Si sa poata sa mituiasca pe oricine ca sa ii scape.

Si uite asa un mare mahar pensionar de lux cu pile si relatii, a reusit sa isi infecteze familia, spitalul, doctorii, amanta, pe toti cei pe care i-a intalnit in cale. Pe de-o parte pentru ca nu i-a spus nimeni foarte clar ca nu e invincibil. S-a purtat omul ca in filmele cu zombie, ala muscat care urmeaza sa devina zombie e calauza grupului, nu spune la nimeni si ii infecteaza pe toti!

Si mai avem o specie - jurnalistii neprotejati care alearga dupa senzatie. I-am vazut filmand, luand interviuri nas in nas cu potentiali infectati. Oare ce ii face sa se creada invincibili? De ce au nevoie sa se expuna? Ah, sa fie treaba ca aceeasi care vand panica fac si banii de pe urma ei? Cam pe orice canal ma uit stirile aproape ca ne indeamna sa ne dam in cap unii la altii. Vin aia de afara cu virusii! Ne ataca in vami! Inca x cazuri, uite pe Banica, uite si pe Veta, a luat-o cu izoleta! Au avut ghinion sa ia virus, e nimic pe langa ce le putem face noi ca oprobiu public.

Si totul escaladeaza rapid. Ignorantii si inconstientii imprastie virusul, iar altii fac rating din panica pe care o induc. Mai apare cate un specialist, care vorbeste cu calm si ratiune despre problema. Da sfaturi bune si coerente. Ne cere sa dam dovada de o minima disciplina. Sa respectam reguli valabile de cand lumea. Yeaks! Plictisitor!

E mult mai interesant doctorul japonez care a zis ca daca inchizi ochii nu mai vezi. Am probat si asa e. Tot el a zis ca daca iti poti tine respiratia nu ai virusul. Clar, daca ti-o tii de tot si scapi de boala, definitiv. Mai e si seful doctorilor din China care a zis ca vitamina C ne scapa pe toti. Eu stiam ca e buna la raceala si la scorbut. Am aflat ca si la pandemie. Cred ca mai nou se mai gaseste doar la specula. Si da! Americanii au vrut sa le dea peste bot chinezilor. Ah… nu, de fapt chinezii s-au imbogatit peste noapte, ca au cumparat firmele americanilor care au fugit de virus. Oare nu e cam mare numarul de conationali bagati in pamant si riscul sa se imbolnaveasca si sefii lor de partid? Hmmm… Inseamna ca rusii, ei nu au virusul. Ba… tot americanii, ca uite invadeaza Europa si umbla fara masti. Clar au vaccinul! Desi noi nu vrem sa ne vaccinam. Ba poate ca de data asta…

Si apoi sunt antreprenorii. Aia care au elixirul pentru cancer. Si pentru HIV… Acum e momentul. Ca imediat ajungem la disperare. Unii o sa vanda ceai de loboda la pret de aur. Ceilalti o sa vanda apa sfintita si icoane. Sunt foarte folositori si unii si altii. Cei care mor fara sa inteleaga de ce, ca doar au pupat moaste si au baut dragavei vor fi macar impacati ca au facut tot ce le-a stat in putinta.

Cine castiga din asta? Pai v-am dat mai devreme o idee, cei care vand panica sunt tot cei care profita de pe urma ei.

Din pacate pentru mine nu am fost educat in spiritul parvenirii. Realizez ca acum e momentul sa fac specula cu fasole si hartie igienica. Acum e momentul sa faci avere. Sa vinzi dezinfectant placebo (marketing pentru apa chioara), praf in ochi pentru cresterea imunitatii, ma gandesc si la niste icoane anti-virus… oh… si cate si mai cate ...

In toata povestea asta mai am o pilda. Cand eram mic si faceam cu varul meu boacane la bunica, primul pe care il prindea o lua urat pe cocoasa. Batrana se descarca si fizic si emotional pe ala pe care punea mana iar celalalt scapa. De atunci am invatat ca acolo unde se impart palme si pumni e bine sa stai departe. Nu stiu de ce am sentimentul ca e la fel si cu virusii…





2 comentarii: