duminică, 8 martie 2020

fara panica ...

Vad periodic la TV cum hoardele de cumparatori dau buzna in vreun magazin nou deschis. Am trait cateva deschideri de magazine cu ochii mei si m-am mirat sincer de nebunia si furia cu care cumparatorii dau navala inauntru si apoi se bat pe cate un produs. Am intrebat pe cei din magazin daca e vreo reducere semnificativa care sa justifice nebunia. De fiecare data mi-au raspuns ca nici pomeneala.
Ei bine, daca navala pe intrare e asa, apoi sa vedeti navala pe iesire daca suna alarma de incendiu. Dementa curata! Cursa de tauri de la Pamplona e frectie. Macar aici exista o explicatie, pe langa riscul de a fi prins de incendiu mai este bonusul de a iesi din magazin fara a trece pe la casa. Asa ca multi considera indreptatit riscul de a fi calcat in picioare.
Dar cel mai misto in toate astea e sa ii vedeti pe aia mari si puternici strigand pe restul “ Fara panica!” in timp ce ei isi croiesc drum calcand in picioare pe cei mici.
Instinctul de aparare e o chestie grea. Ne zice ca sa ne salvam fundul si mai vedem noi dupa aia ce si cum. Cand am facut armata nu intelegeam ce rost are instructia de front. Mi-a luat ceva vreme sa pricep ca de fapt toate comenzile alea de par fara rost, toate “la stanga”, “la dreapta”, “inainte mars”, “salt inainte”, etc… aveau rolul de a ne programa sa functionam peste instinctul de conservare. Ca altfel, care nebun sa sara inainte cand aia din fata trag in noi? Bunul simt si instinctul de conservare ne invata sa ne caram dracului de-a colo! Cat de repede posibil spre o zona sigura! Fara panica! In schimb, instructia militara ne invata cum sa supravietuim. Stam cuminti si ochim pe aia de trag in noi. Parca mai multe sanse sa scapi daca nu mai trage nimeni in tine decat sa fugi ca o gaina beata cand incearca toti sa te impuste. Asta daca mai apuci sa fii rational. Pentru ca panica inseamna orice dar nu ratiune.
Bun, am aberat destul pe subiect ca sa fac un punct de vedere. Sa ne intoarcem la holera noastra. Pardon, la coronavirusul nostru cel de toate zilele. Am ajuns la concluzia ca habar nu am pe ce lume sunt si incerc sa ii ascult pe cei ce incearca sa ne instruiasca, care par calmi si care au ceva hartii la mana care sa certifice ca sunt pe domeniu (diplome de doctori si functii pe bune in domeniul medical). Ei ne tot tin teorii despre igiena, despre protectia personala, ne zic sa evitam spatiile aglomerate, etc. Dar, in aceleasi buletine de stiri apar apoi ziaristii de profesie. Unii pe care i-am mai vazut in cizme pana la gat dand stiri dintr-un parau pana la glezne, pe care doar ce i-am vazut golind rafturile intr-un magazin ca sa arate disperarea si psihoza. Au vocea pierduta, emana un puls pe la 160 de batai pe minut (zici ca i-a alergat ursul pana acum 2 minute) si in timp ce emana stiri de tipul “virusul UCIGAS, a facut noi victime” “noua boala ne va omora pe toti, vine apocalipsa, nu scapati nici unul” indeamna apoi la calm si la ratiune. Fara panica! Muriti dracului in liniste, lasati-ne pe noi sa ne agitam la stiri.
Aceste stiri in care una zice textul si alta zice limbajul non-verbal ii agita pe cei cu teoriile conspiratiei de pe internet – aia convinsi ca pamantul e plat, stiu ei ca au ajuns la margine si era sa cada peste balustrada. Tot ei stiu si ca luna e fake, de fapt e un studio de stiri unde se duc astronautii sa stea in imponderabilitate. Tot ei ca vaccinurile sunt facute sa ne omoare, chit ca ar fi bun sa avem unul impotriva virusului asta nou (cum au aia de conduc lumea, care sigur sunt protejati). Tot ei stiu sigur ca virusul a scapat dintr-un laborator, ca a scris Jules Verne sau Dean Koontz acum niste zeci de ani. Si au vazut si un film artistic facut de unii care stiau de problema. Clar! De fapt virusul e facut de industria de medicamente ca sa mai vanda niste buline ca stagneaza profitul. Pe facebook e concurs de ei! Personal cred ca Nostradamus e fake, pentru ca nu a prezis deloc nebunia de acum. Si la fel sunt de suparat si pe astia care tot anunta sfarsitul lumii, i-a prins virusul total nepregatiti. Nu ii mai citesc.
Acum ca am lamurit-o cu constipationistii, sa ne intoarcem la jurnalisti. Acesti supermani care lupta cu eroism pe frontul informarii si dezinformarii. Sunt admirabili cum se bat ei pentru un click in plus pe facebook. Este admirabila lor lipsa de instinct de conservare, cum stau ei gramada la poarta spitalului de boli infectioase ca sa ne poata informa cine a mai luat, cine a mai scapat… Vorba aia, sa se dea pe cartela ca sa ajunga la toti. Mastile bai, nu virusul. Ma gandeam asa ca incompetentul, ala de are vreo infectie si trebuie sa mearga la spital, ca sa ajunga la poarta trece printre ei. Ca ambulantele sunt ocupate cu corona. Cu virusul sper, nu cu berea. Deci, trece omul printre jurnalistii aia. Asa ca bietii jurnalisti au toate sansele sa ia orice alte belele. Dar ce nu face omul pentru o stire minunata, la prima mana. Asa ca i-am vazut la televizor atunci cand personalul medical, luau pe unul confirmat ca sa il aduca la spital. Erau 4 paramedici imbracati ca niste cosmonauti si vreo 20 de cameramani, stiristi cu microfoane si alte cele, imbulzindu-se la nici jumate de metru de bolnav echipati perfect de mers la mall. De ziceai ca aia duc un manechin inofensiv si nu un confirmat cu boala. Astept cu interes sa aud cum vreun amarat din asta, biet jurnalist trimis sa isi riste sanatatea a contractat virusul in timpul reportajului. Accident de munca, nu? Sacrificiul suprem pe campul de lupta al informatiei corecte. Acuma, pe de alta parte, ma intreb si eu ca prostul, daca zice la lege ca dupa ce ai stat in preajma vreunui posibil infectat ca tre sa stai 14 zile la izolare, baietii si fetele de s-au dus sa filmeze si sa ia interviu, nu ar fi normal sa stea 14 zile acasa, izolati? Intreb pentru un prieten…
Dar sa vedem ce efect paralel are psihoza asta in lumea reala. Luam un sat de sub munte, ascuns din sosea si populat de niste morometi cu acces la internet si televiziune. Un sat imbatranit, de altfel si depopulat pentru ca urmasii intemeietorilor s-au carat care pe unde pentru o viata mai buna. Un sot al unei urmase, indragostit de sat are proasta inspiratie sa vina in sat tocmai in vremea coronavirusului. Unul din cei care il mai ajutau in batatura si-a oferit serviciile, dar omul l-a refuzat. Nu avea ce sa ii dea de facut. Baietii de la birt – de altfel cei mai mari filozofi si eruditi in toate problemele lumii au ajuns repede la concluzia ca omul a fost refuzat pentru ca “ala e la izolare”. Comitetul de urgenta a mai bagat niste tuici, a mai dezbatut un pic si clar “de aia a venit aici in sat, pentru ca tre sa stea la izolare si noi avem un sat izolat”. Apoi, au mai baut niste tuici si au ajuns la concluzia ca o sa dea “ala” drumul la virus in sat si o sa ii omoare pe toti. Au ajuns acasa si au spus la neveste. Nevestele au format un plan de actiune rapid – au comunicat prin “Radiosant” si in cateva ore toata comuna aflase de pericolul care ii paste. Mai putin bietul om venit in concediu, care habar nu avea sa aibe vreo problema. In ignoranta lui si-a vizitat unele rude (vezi, el nu stia ca e la izolare) apoi a inceput sa se mire ca il evita lumea. Pana intr-o seara, cand comitetul de actiune a ajuns la una din rude si i-a expus pericolul. Rudele au sunat suspectul si s-au lamurit. Dar admiratorii lui Toma necredinciosul nu s-au dat batuti. Ei nu s-au lasat doborati de “fake news” cum ca omul e “safe”. Si le era clar de conspiratia rudelor care ascundeau adevarul! Au sunat la autoritati, au alertat sanatatea publica, au stresat pe toti cei ce puteau fi stresati. Care au ridicat din umeri pentru ca oricum sunt depasiti de situatie, doar de satul lu’ peste de care nu au auzit pana acum nu mai aveau ei de treaba. Aparatorii societatii au obosit intre timp, mai ales ca virusul nu isi facea efectul, dar stau vigilenti.
Omul din poveste este inca sub observatie. Cei ce au pus mana pe furci si topoare i-au acordat un ragaz. Dar, daca il pune dracu sa tuseasca, nu mai prinde ziua de maine. Fara panica!
Acuma, dupa toata retorica asta si dupa cateva pahare de dezinfectant la 40 grade devine irezistibil sa fac pe desteptul. Adica sa compar balamucul general cu orice institutie, fie ea de stat sau corporate. Adica ce au facut chinezii? Prima data au ascuns problema incercand sa gaseasca o solutie locala. Adica a venit seful si a intrebat pe operationali – guys, mai aveti mult pana o dregeti? Aia au intrebat specialistii (de obicei ingineri, de data asta medici). Si avem specialisti pe bune, care au spus – e groasa nene, habar nu avem despre ce e vorba (vezi medicul care a dat alarma) si cei cu aspiratii manageriale care au dat asigurari ca totul va fi bine. N-a fost… problema s-a extins. Atat ca era de preferat sa asculti unul care iti zice ce vrei si speri sa auzi in locul unuia care poate chiar stie ce vorbeste.
Apoi a devenit problema Chinei. Restul lumii s-a uitat mai cu ingrijorare, mai cu dispret la ei… pana cand au fost afectati. Dar pana sa fie afectati, au tratat problema destul de superficial. De ce? Simplu, nici un manager (a se traduce politician de top) nu a riscat sa admita ca “HABAR N-AVEM DESPRE CE E VORBA”! Nu stim exact cum se rezolva chestia asta, dar nu vreau sa ma sinucid politic dand vesti proaste sau devenind de buna voie tinta ironiilor. Si unde cultura macho e mai tare? Si turismul mai in floare? Din acelasi motiv, cu asta incep orice curs de negocieri! Nimeni nu negociaza daca nu e afectat!
Acum lupta toti ca sa opreasca nebunia, cu masuri drastice, apare nevoia de disciplina, si asa mai departe. Acum incepem sa trecem din partea glumeata a lucrurilor in partea ailalta, a panicii, cand toti incearca sa isi scape fundul.
De ce faceam o comparatie cu corporatiile? Pai e cineva care nu vede cat de similara e abordarea? Cum credeti ca apar falimentele spectaculoase?
Ca si in cazul asta, de fiecare data cand ajunge cineva intr-o pozitie pentru care nu se califica, se va baza doar pe vestile bune si nu pe cele corecte. Si va amana o decizie, dificila si dureroasa poate, pana cand tot sistemul va fi intr-o mare belea. Si la fel, nu vad cine sa admita ca “da bre, suntem intr-o mare belea” pana cand beleaua nu va fi suficient de mare.
Ironic, ala de a prezis ceva de belea va fi pedepsit pentru ca a cobit, iar cel care a facut beleaua mare si zgomot de fond in rezolvarea problemei va fi premiat pentru cat de mult circ a facut in timpul spectacolului. Asa ca se vor buluci toti spre dezastru, urland cat ii tin bojocii "Fara Panica!".
Asa ca dragilor, va recomand sa fiti inteligenti emotional! Pentru ca doar cei ce se adapteaza merg mai departe, restul dispar. Asa a zis Darwin… 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu