joi, 19 martie 2020

Anestezie in pandemie


Cum sa va spun, era pe vremuri un banc legat de capabilitatile sistemului - cu unul de trebuia sa intre in operatie si avea nevoie de anestezie, il intreaba acolo ce tip de anestezie sa fie, de import sau de-a noastra,

“Pai de import daca se poate” zice omul,

“Bine, facem, dar vezi ca aia e pe bani, ai cu ce plati?” Omul praf, fara asigurare ca lumea, fara bani…

“Pai vezi nenica, nu se poate si moca si de import.”

“Pai si asa pe gratis, pe sistem nu aveti?”

“Da no problemo - avem anestezie de-a noastra.”
Gata baieti, buna si asta…
Ok baga-te in pat ca incepem, vine infirmiera si incepe sa cante Nani, nani!

E cam rautacios si deplasat, dar a cam devenit actual, nu? Pentru ca ei bine, din pacate ce facem acum cu mirificul virus e cam la fel. Ca sa ma explic, treaba cu Nani, nani! e cam asa - baieti si fete, mergeti voi acasa si asteptati 14 zile pentru ca nu avem bani de teste. Daca chiar va doare ceva ne apucam sa va testam, altfel ramane ca sunteti bine. Daca nu rezistati sa stati atat acasa va amenintam cu o amenda zdravana.

Doar ce comentam zilele trecute de filmele cu zombie, ca al mai zombie dintre toti e eroul principal care ii infecteaza pe toti. Asadar, sa ne uitam la toti astia de ar trebui sa stea la izolare dar ii gasim prin tramvai, prin avioane, la cumparaturi in mall, si mai stie naiba pe unde….
Exact ca si cei din filmele apocaliptice unii ignoranti, altii inconstienti, altii indolenti… si unii care chiar au probleme, sunt oameni fara multe resurse si cu nevoi. Nu pot pur si simplu sa stea 14 zile la izolare. In plus, veniti de pe drum de undeva, au nevoie sa faca macar un minim de cumparaturi la un magazin alimentar sau la o farmacie… nu era mai normal ca la intoarcerea de pe unde au umblat sa li se fi luat material pentru test si repetat testul la 2-3 zile de la intoarcere? Cred ca le era mai usor sa astepte 2-3 zile poate 5 pana venea rezultatul si mai ieftin pentru toata lumea. Una la mana ca odata cu rezultatul testului am fi stiut mai repede cine e infectat si cine nu. In plus, psihologic vorbind, oamenii ar fi acceptat mai usor o perioada mai mica de timp combinata si cu stresul rezultatelor ce urmau sa vina.

In schimb, pentru ca e clar ca nu sunt testere destule a fost preferat sistemul autocarantinei si statul s-a bazat pe constiinta si bunul simt al fiecaruia – parca imi amintesc de vremea comunismului cand ni se predica “omul nou socialist, cu o constiinta superioara, capabil sa rupa muntii de dragul partidului!”. Omul nou socialist a daramat apoi sistemul ala in doi timpi si trei miscari.

Cred ca le-a fost la toti clar ca nu se pot baza pe constiinta aia si nici disciplina individuala, asa ca guvernantii au scos din sertar si un sistem punitiv impotriva celor care nu respecta recomandarile. Atat ca de data asta sistemul punitiv e o mare tampenie. Amendezi cu sume record niste insolvabili. Adica apoi o sa mai vina si vreun ministru al economiei care sa se bazeze pe banii astia - ca uite ce sume intra la buget. De la cine? Ca cei mai multi dintre cei prinsi pe strada sau in tramvai e clar ca nu au resursele alea financiare! E doar gaura in buget!

Deci, la unii li se rupe, la altii oricum nu ai ce sa amendezi, e cam pe nicaieri sistemul si functioneaza doar la cei care ar fi respectat recomandarile si fara amenda.

Mai mult, tot psihologic vorbind unul din cazuri e definitoriu pentru modul uman (mai ales al romanilor) de gandeala. Femeia care a reusit sa infecteze pe toti intalniti in cale pentru ca nu a respectat regulile si a fost prinsa afara din izolare. Asa ca a fost amendata intr-o prima faza. Apoi a fost prinsa din nou pe strazi. Ca ea a considerat ca daca plateste amenda inseamna ca si-a cumparat dreptul de a iesi din izolare. In mintea ei a platit dreptul de a iesi din carantina. Chiar era surprinsa ca a fost amendata a doua oara pentru acelasi lucru! De parca avea pact cu virusul – vezi bai “viruse” ca m-au amendat astia, nu te mai legi de mine, da? Sau o fi gandit ceva de genul “pai daca tot trebuie sa le dau o caruta de bani, macar sa se merite! Sau poate ca nu a gandit nimic. Nici ca ar mai conta la ora asta.

Sa ii bagi la parnaie? ar fi o idee. Cinica. Ar fi doua chestii de risc – una ar fi sa se rascoale aia de sunt deja inauntru, cealalta ca infectezi gardienii care nu au nici o vina. Pe de alta parte, cinismul complet ar fi sa ii bagi cu “vietasii” ai putea scapa bugetul de niste cheltuieli - ii rezolva si pe aia mai repede, nu mai trebuie platit atatia ani pentru ei si ai sa scapi si de astia care oricum… au facut-o de oaie.

Acum uitandu-ne la ce a iesit e clar ca nici izolarea nu s-a respectat si nici la puscarie nu ai cum sa ii bagi. Poate doar dupa ce ii tratezi si te asiguri ca sunt ok sa poti sa ii bagi la racoare. Chiar ironic, rezulta ca puscariasii sunt la ora asta cei mai protejati.

Unde suntem azi, sistemul se plange ca nu are cu ce sa trateze valul, ca e clar ca va veni un mic tsunami. Dar acelasi sistem are o problema pentru ca nu poate fi profilactic - sa testeze pe cei in izolare sau carantina sau care vin de afara. Stiu ca luam apararea sistemului ca nu poate face testele in timp real – la punctele de frontiera dar puteau stabili un program ulterior cand au vazut ca gluma se ingroasa. Sistemul nu are nici destui militieni sau functionari la DSP cu care sa verifice pe astia de la “Nani, nani!” asa ca nu ne ramane decat sa ne bazam pe bunul lor simt. Care cam lipseste cand ai nevoie mai mare.

Si din nou a lipsit o comunicare coerenta. Ne ascundem in vremea asta dupa drepturi democratice. Stiu ca suna cam a disctatura dar normal ar fi fost ca vecinii si/sau familia sa fi fost anuntati si incurajati sa raporteze pe cei care nu respecta izolarea/carantina/etc. E mai ieftin si pentru sistem, mai eficace decat ce avem acum. Le ceream la intrarea in tara numarul de telefon personal si al cuiva din familie. Apoi a doua zi cineva suna la ambele numere sa se asigure ca se respecta regula. Al doilea numar era anuntat ca daca se intampla ceva devine complice.

Am vazut ca la elvetieni functioneaza treaba asta cu paratul vecinilor si al neamurilor. Iar in conditiile date, e chiar pentru binele tuturor.

Revenind la oamenii cu nevoi era unul Sun Tzu care zice ca sa nu pui pe careva la zid ca nu o sa ii mai pese prea mult de ce se intampla! Chinezul vorbea de razboi, de faptul ca cel ce fuge, daca nu mai are unde sa fuga, se intoarce si se bate pentru ca nu are prea multe optiuni. O parte din cei care ar trebui sa stea la izolare sunt oameni care nu au prea multe resurse, nu au cu cine sa se ajute si carora nu prea are de ce sa le pese de ceilalti asa ca nu vor respecta regulile. Unii cred sincer ca nu au de ce sa le pese de restul lumii, ei sunt oricum deja afectati. Nu vor putea fi convinsi de altceva.

Pana sa fie gasiti si/sau amendati in mintea lor pare ca nu e mare scofala ca se plimba prin oras pentru ca nu au nici un simptom, asta pe langa cate probleme au de rezolvat, pe care nu are cine sa le rezolve pentru ei sau in locul lor.

Aici a lipsit cu desavarsire un sistem de “caz de forta majora”. Nene, omului i s-a recomandat carantina, autoizolare – deci nu ii cereti sa isi plateasca nimic, sa duca dosar cu sina, sa nu se prezinte la ghiseu, la ANAF, cazier, niciunde! Dati omului o hartie cu care sa fie exonerat de penalizari si alte cele pentru ca musai sa stea in casa 14 zile si ca pe perioada asta este amnistiat de orice!

Apoi sunt cei ce considera ca daca au platit amenda au dreptul acum sa ii infecteze pe ceialalti, cazul doamnei de care povesteam mai devreme. Deja cineva le-a umblat in buzunar, deci si-au cumparat acest drept sa faca orice au chef.

Si DA mai sunt si invincibilii. Cei care cred ca pozitia sociala, relatiile sau banii ii protejeaza de boala.

Sunt cel putin trei categorii carora nu le pasa de amenda la care sunt sigur ca s-au gandit si cei ce au discutat ce anume urmeaza sa faca. Dar la care ori nu au avut solutie ori nu au avut tupeul sa implementeze o solutie radicala si sa isi urce in cap toata presa si aparatorii drepturilor omului.

Ca suntem o societate in plina plictiseala se vede si din ceea ce au facut procurorii. Sa te apuci sa faci dosar penal celor care sunt in prima linie pentru ca incearca sa faca ceva e Magna cum laudae! In materie de prostie si politizare dusa la extrem. Poate mai periculosi in comparatie cu inconstientii de pe strada. Ca si cum ti-ai aresta generalii si ofiterii superiori la doua zile dupa ce ai inceput razboiul pentru ca au avut curajul sa riposteze inamicului. Bine mai, ai de platit polite politice, ii ai in gat cu ceva, vrei tu sa-ti flexezi muschii si sa arati ce putere ai. Dar te-ai gandit vreo secunda ca nu e chiar momentul? Ca e posibil sa se lipeasca virusache de tine si ca poate ajungi pe mana vreunuia din cei pe care vrei sa ii legi? Ca buni, rai, pe astia ii avem. Iar doctorii care au emis pareri au mai mult respect international decat procurorii care s-au facut de ras.

Dar na, tara a inceput sa arda si baba a plecat sa isi cumpere repede perie de par!

Urmeaza probabil ca cei de la Curtea constitutionala sa declare Covidu' ca si neconstitutional, Inalta curte de justitie sa emita un ordin de restrictie - chestia aia ca nu are voie sa se apropie la mai putin de 250 de metri de potentiala victima (am vazut recent niste cazuri in care s-a dovedit cat de mult foloseste hartia aia). Foarte probabil ca o sa apara si o condamnare pentru sechestru de persoane. Ar fi si cazul daca ma uit cati oameni sunt acum sechestrati peste tot in lume, nu doar in Romania. Oh... si cei de la drepturile omului sa faca repeede o petitie pentru CEDO pe acelasi motiv, ni s-au dus naibii toate drepturile de asociere si libera respiratie. Cred ca singura care face pe ea de ras daca nu a facut deja de frica e Greta. A scazut poluarea, poate sa respire aer curat, cu virusi proaspeti, incoronati. Apropo, astia unde dracu intra, ca intram in post si sa stiu unde sa ii clasific, veganii oare au voie?

Una peste alta, desi cam toata lumea se plangea de viata grea pe care o duce cred ca incepe sa fie clar ca vremurile usoare se cam termina aici. Incepe sa fie clar si ca cei ce conduc sunt slabuti, preocupati sa se joace leapsa in parlament. Nu au competenta de comanda, nici nu asculta expertii. Expertii in medicina iti spun ce optiuni ai, comanda si deciziile apartin managerilor, comandantilor! Noroc ca doctori avem. Ne lipsesc comandantii.

Ca nu prea le e clar ce au de facut pentru cei pe care ar trebui sa ii protejeze ne-am prins. Ne-am prins si ca le e foarte clar ca trebuie sa isi pazeasca propriile fundulete pretioase – sa se testeze peste rand, sa se asigure ca sunt la adapost, etc. Stiu ca nu inseamna nimic daca te testezi dimineata si pana la pranz ai umblat prin toate locurile prin care poti sa te infectezi asa ca seara esti deja in belea. Dar asa functioneaza mintea lor. Nu pot sa se gandeasca sa testeze pe cei ce vin din afara, din zona contaminata, pe care nu ii pot opri de la a se plimba peste tot, cei care ii vor contamina la vreo doua ore dupa ce testul lor a iesit negativ.

Acum vom descoperi pe cei care nici macar in ceasul al 14-lea nu au realizat in ce rahat suntem si care insista sa ne arate ce fir subtire desparte casa poporului de casa de nebuni. Mai prost ca marea majoritate a romanilor tot nu pot face diferenta.

Asa ca la ora asta fiecare dintre noi e cam pe cont propriu. Si cea mai sigura modalitate prin care fiecare poate sa se fereasca e sa reduca riscul, iar asta inseamna sa se izoleze, sa evite intalnirea cu cei din jur. E greu, e aiurea sa nu te mai intalnesti nici macar cu prietenii sau familia dar la situatia data nu te protejezi doar pe tine ci poate si pe ei. Asa ca, nu avem decat sa stam pe acasa, sa ne ferim si sa minimizam riscul. Nu suntem complet feriti, dar poate asa supravietuim si avem o sansa sa evaluam mai bine pe cine lasam la comanda.

Desi… nu stiu cum naiba.. ingerul pazitor al indolentilor si tampitilor … parca e mai ocupat ca niciodata…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu