vineri, 1 mai 2020

La o cafea cu SunTzu si Maslow

Ca tot am urmat trendul asta de criza pandemica, nu am putut sa nu remarc cum au sucit chinezii principiul fundamental in marketing enuntat de Phil Kotler – sa satisfaci nevoia clientului. Asa ca au imprastiat gratis virusul si acum cu totii avem nevoie de masca. Pe bani. De manusi, de teste, aparatura medicala, si alte cele. Tot pe bani. Intr-o mare masura de la ei, de la chinezi.
Desi e posibil sa ma insel. Chinezii astia copiaza tot, e posibil sa fi furat ideea de la Rockfeller, parca ala a dat oamenilor felinare gratis si apoi le-a vandut petrolul.

Nici nu mai conteaza, de fapt eu ma gandeam la un anume chinez, SunTzu, un mare strateg militar care a scris acum 2500 de ani un tratat militar valabil si azi – “Arta razboiului”.
Ei bine, printre o gramada de lucruri destepte in acest tratat, SunTzu spune cum sa abordezi un adversar care e pe punctul de a pierde lupta. Zice el ca niciodata sa nu aduci un adversar cu spatele la zid sau la o mlastina ci sa ii lasi o cale de scapare, sa ii lasi o portita pe unde sa poata sa fuga. Pentru ca daca nu are unde sa fuga, atunci va lupta pana la ultima suflare, mai intens si mai aprig.

Avenit momentul sa mai bag un nume sonor – pe Maslow ala cu piramida. Psihologul nu Keops. Vorbim de principii nu de morminte. Omul a incercat sa ne descrie nevoile si a inventat o schema piramidala in care a pus la baza respiratul, mancatul si daca nu ma insel activitatile sexuale, cam tot ce nu ne diferentiaza prea mult de animale. Apoi pe treapta urmatoare nevoia de siguranta. Ei bine, de remarcat ca acolo, la siguranta a pus semn egal intre sanatate si locul de munca (cel ce plateste pentru nevoile de la baza, sex printre alte nevoi). Apoi, pe etajele superioare a bagat dume de gen nevoie de iubire, de incredere in sine apoi a continuat spre varf cu chestii de ratiune superioara, gen auto depasire, moralitate inalta si alte bazaconii care nu ne intereseaza pe noi romanii.

Bun, am facut o introducere complicata doar ca sa ajung iarasi la negociere si acel principiu care spune ca nimeni nu negociaza daca nu este afectat. 
Aici ma intorc la Sun Tzu care spune ca cine ajunge cu spatele la zid nu mai are cum sa fie afectat. Nu mai vede alternativa de iesire din impas si nu mai tine cont de nimic. Nu ai cum sa negociezi cu o astfel de persoana pentru ca nu are nimic de pierdut, a pierdut deja cam tot ce putea sa piarda. 

Cam asa suntem noi acum cu negocierea starii de urgenta. Cei care isi vad afacerile facute praf, fara alternative de castig doar cu chirii si dobanzi de platit sunt in acel punct in care nu mai au ce sa piarda. La fel si cei care traiesc din salariul de pe o luna pe alta, trimisi in somaj. Nici macar nu au cum sa se mai angajeze pentru ca joburile alea multe de acum doua luni au disparut. Daca stai acum la o cafea cu Maslow si SunTzu o sa spuna ca ei se simt intr-o situatie fara scapare, fortati sa aleaga intre sanatate si capacitatea de a-si asigura nevoile de baza. Daca ajung sa nu mai aiba bani de mancare cat o sa le mai pese ca ii amendeaza cineva? Sau cat o sa le mai pese cum mor de foame, sanatosi sau bolnavi. Au ajuns adversari fara voie ai propriului guvern intr-un razboi pe care nu il inteleg.

Ce mama dracu zicea Sun Tzu la chestia asta?

Victoria este obiectivul principal al războiului.Dacă ea întârzie, armele se tocesc şi moralul se macină. Când armata se va angaja în campanii îndelungate, resursele statului nu vor fi suficiente.
Din cauza acestei uzuri a forţelor şi bogăţiilor, gospodăriile câmpiilor principale vor sărăci de tot, resursele lor fiind reduse cu şapte zecimi.

Bai da-l incolo, ia te uita la batranul chinez, se pricepea si la economie. Pacat ca nu ne-a lasat si un tratat de cum se abordeaza pandemia.
Cei care au plecat la cules de sparanghel sau salata au facut o alegere. Au evaluat riscurile (chiar daca nu constient poate), au ajuns la concluzia ca statistic sansele de imbolnavire sunt mici, sistemul medical din tarile in care se duc e ok, in final nu e cea mai proasta idee.  Chiar daca poate nu la toti le convine acum alegerea facuta. Intrebarea care se pune este ce facem cu cei care nu pot merge sa faca agricultura prin alte tari? 

Cert este ca azi suntem intr-un razboi de uzura. Am ajuns sa vorbim de supravietuire, am ajuns sa ducem un razboi de uzura cu un inamic invizibil care alege dintre noi dupa bunul lui plac. 
Generalii planetei habar nu au ce sa faca si cum sa mearga mai departe (ca sa nu spun ca cei mai curajosi par bufonii).  Lumea saraceste si innebuneste in timp ce s-a auto-arestat la domiciliu.
Avem noi pe aia cu buturuga mica si carul mare… a dracu' buturuga microscopica a daramat ditai planeta. Asadar, daca vrem sa castigam acest razboi nu are sens sa ne certam cu generalii, razboiul e intre specia umana si prostia aia de Covid.
Si cred ca stiu si cum castigam! Solutia e sa respectam parerea specialistilor! SunTzu zice ca cel mai bun raport este de cinci la unu iar Maslow zice ca sexul e nevoie de baza.

Ca atare, solutia e simpla. As zice ca si placuta. Daca vrem sa ne salvam specia … pare ca e musai sa ne inmultim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu