duminică, 12 aprilie 2020

Winter is coming...

Zice un proverb romanesc ca omul destept isi face iarna car si vara sanie. Noi toti interpretam proverbul asta in ideea in care omul acela se apuca de car undeva in iarna urmand sa fie gata in primavara si sa se poata folosi de el. O fi, dar ce se intampla daca omul ala e bagat in politica? Ar respecta proverbul, doar ca ar avea o mica intarziere.

Sa ma explic prin prisma asistentei sociale. Atunci cand tara e in iarna, adica o duce prost economic, somajul e crescut, e firesc sa ai sau sa gandesti un program de asistenta sociala pentru cei mai putin ajutati de soarta, ca sa poata si ei supravietui. Asadar, pentru anumite categorii sociale gandesti subventii sau plati care sa ii ajute.

Asadar, total pe dos fata de proverb e iarna si ne apucam sa ne facem sanie, pentru ca evident ca nu o avem. Bun, se aduna cei din politica, se cearta pe orgolii, pe voturi, pe ce vreti voi, in cele din tuma reusesc sa faca planurile (legile) dupa care sa se construiasca sania aia. Pardon, sa puna la punct un program de asistenta sociala.

Suprinzator, in timp ce ei se apuca sa faca sania, se intampla sa vina vara. Cu alte cuvinte, mediul economic se imbunatateste, somajul va scadea, cei asistati social ar putea sa gaseasca joburi. Parca nu s-ar mai justifica programul de asistenta sociala. Hmmm… dar cum sa ii lasi pe cei ce voteaza fara un astfel de cadou? Si sa te risti sa nu te mai voteze? Cu atat mai mult ca economia duduie, se incaseaza banii din taxe, ai de unde sa ii platesti. Ce mai, sania merge bine si vara. Ar fi momentul sa pui niste ciucurei si niste zurgalai la sania aia. Adica, de ce sa nu imparti banii aia si prin administatie, sa platesti mai bine vizitiul, poate ii angajezi si niste ajutoare.

Vorba aia, le-a luat ceva in preistoric pana sa inventeze roata, iar pana atunci au tarat dupa ei o forma primitiva de sanie. Si era tot tribul in jurul ei.

Bun, dar ce te faci, ca vara nu e vesnica. Vine iarasi iarna. Mai o recesiune economica, mai o criza financiara. Si daca pe timpul verii a fost si campanie electorala, a fost tarata sania aia toata vara peste tot de i s-au uzat talpicii dar cum trebuie sa arate bine sania a tot primit zurgalai noi. Cu astia, cu zurgalaii, zicem ca suntem pregatiti de iarna. Asistenta sociala e acolo, oamenii fara posibilitati pot dormi linistiti ca vor primi de toate. Hmmm… cum adica zurgalaii au costat cam scump si nu mai avem bani in visterie, nu ne mai putem permite sa ii mai zornaim? Aha, talpicii la sanie sunt terminati? Trebuiesc facute altii si inlocuiti? Cum dracu mai, in plina iarna, cu ditai zapezile nu ne merge sania? Apropos, sa nu uitam sa platim si vizitiul. Se pare ca omul e important si mai are niste neamuri de hranit bine pe langa el, toate cu foame mare. Si sa nu uitam ca e scos la pensie prematur. Cu pensie speciala.

Asa ca aia de au castigat alegerile in contratimp cu anotimpul trebuie sa dea la zapada. Sa impinga sania stricata, sa aibe grija cum se poarta cu vizitiul, cu neamurile lui, cu aia de i-au votat, cu aia de nu i-au votat. Evident, se aduna, se cearta daca mai are rost sa tina sania, se cearta cu aia de au facut sania si tin la inventia lor, ce mai la deal la vale belea mare. Se pun oamenii pe inventat roata ca sa poata sa faca sania sa mearga fara talpici. Asa ca incep sa taie din ajutoarele sociale taman cand au unii nevoie de ele. Si cand se chinuie ei sa puna spite la roate mai descopera ceva. Pare ca nu au avut cuie si lipici la sanie asa ca neamurile vizitiului sunt cele care sa tina lemnele alea la sanie impreuna. Un efort semnificativ de altfel asa ca neamurile alea sunt bine platite.

Si voteaza. Si vizitii si neamurile si partidul din care fac parte. Voturi importante.

In operatiunea de constructie a viitorului car, nu se poate fara ei, dar nici nu avem bani pentru toata structura saniei, asa ca decizia cea mai lesne a fost sa le mai taie din venituri. Au ramas acolo, tot atati cati si inainte, dar mai prost platiti si mai frustrati.

Asa ca la ora la care a venit iar vara, au inceput sa bage bete in “roatele” alea ale carului, transformat dintr-o sanie beteaga la care au incropit niste roti in colturi cu care mai mult se hurduca bietul car.

In tot timpul asta, cei din business privat - ca sunt multinationale sau patroni au reactionat altfel. Iarna, indiferent ca ii prinde cu talpicii buni sau distrusi, au obiceiul sa mai lase din incarcatura, ca sa poata sa alunece sania. Asa ca desi dureros, atunci cand nu au mai fost bani au renuntat la cei ce nu erau neaparat utili. Poate nu au facut sania din timpul verii, dar cand au simtit ca toamna se transforma in iarna, au luat masuri ca sa salveze ce era de slavat. Pentru cat au contribuit la buget, din punctul lor de vedere ar fi trebuit sa fie destui bani ca statul sa aibe grija de cei disponibilizati prin programe sociale.

Surpriza lor a fost cand a venit iar vara si s-au trezit ca nu ii pot lua inapoi. Pentru ca cei cu asistenta sociala grasa nu erau dispusi sa piarda ditai banet venit din cer pentru un pic mai mult la un salariu pentru care trebuie sa se speteasca. Cei din sistemul administrativ, neamurile vizitiului pe de alta parte nu au timp de mediul privat, fiiind de altfel ocupati sa isi reprimeasca inapoi venitul ciuntit pe timpul iernii. Asa ca privatii sa se descurce cum pot si sa faca bine sa cotizeze, pentru ca altfel punem de un control si luam si mai mult de la ei. Statul are nevoie de bani pentru chestia aia de nu e clar de e car sau sanie, dar care are zurgalai, ciucurei, vizitiu si birjar ca nu e clar cum poate fi condus, oh … si multe alte chestii care costa.

Ma uit ca vine iarasi iarna. Pare sa fie o iarna urata si sania e praf. Are niste roti patrate de pe vremea cand se credea car. Bani de talpici nu mai sunt, s-au cheltuit pe zurgalai. Mai avem si niste ciucurei colorati care sa ascunda gaurile din coviltir.

Iarna asta mai are o particularitate, desi nu foarte friguroasa a adus cu ea o gripa urata. Cei ce cotizeaza in mod normal pentru intretinerea saniei stau carantinati acasa cu temperatura. Spera sa primeasca si ei ceva ajutor medical de la stat, desi ca de obicei, cei mai multi vor primi tot aspirina saracului, sub forma guvernamentala.

Iar cei ce ar trebui sa se preocupe de constructia carului, ca sa ne putem misca bine la vara sunt prea ocupati sa carpeasca in continuare ceva la sanie. Mai poleiesc un clopotel, mai atarna un ciucurel… Ca ne-a prins iarna in an electoral si suntem la mana vizitiilor. Unul din ei a facut-o de oaie, a imbolnavit un intreg spital cu minciunelele lui. O sa fie mustrat probabil. Si recompensat ulterior. Ca trebuie sa mearga sania la vara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu