vineri, 10 aprilie 2020

Ce-o zice Nostradamus?

Imi place sa spun ca istoria se repeta, dar acum chiar nu stiu cu ce anume din istorie sa compar pandemia asta. Da, au mai fost epidemii, pandemii, molime si alte cele. Omenirea a numarat pe cei pierduti si a mers mai departe. Efectele economice de atunci au fost oarecum suportate local. Globalizarea insa, ne duce la alt nivel.

Avem un organism mondial care trebuia sa controleze si sa comunice coerent ce si cum cu pandemia, dar daca ne uitam la balbele pe care le-au dat avem dubii serioase in ceea ce priveste competenta sau echidistanta Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Ba ca nu trebuie masca, ba ca e bine sa o porti. Ba ca e raceala usoara, ba ca e nasoala… au dat atat de multe sfaturi care s-au batut cap in cap ca e greu sa ii mai crezi. Si pe langa noi, cei de rand sunt cei ce ne conduc care nu ii mai cred, ba chiar au inceput sa ii acuze.

Si incepem sa avem niste certitudini. Intr-un fel sau altul, problema a aparut cu mult inainte ca cei din China sa recunoasca. Nu stiu daca autoritatile locale de acolo au gandit vreo secunda la efectul general pe care il vor declansa, dar cunoscand cum functioneaza regimurile de acest tip (sunt decretel si am trait in comunism) as zice ca le-a fost frica sa ii afle guvernul central ca au vreo problema, asa ca au incercat sa musamalizeze toate povestea convinsi fiind ca pot sa o rezolve local. Au crezut ca seamana pe SARS si ca se va rezolva cumva. Au bagat mizeria sub covor, atat ca mizeria dospea si s-a umflat pana le-a explodat in plina figura. Apoi, aceeasi schema s-a repetat la nivel central.

Apoi, au incercat toti sa dea o varianta de acoperire. Am vazut de atatea ori chestia asta, am trait de atatea ori in corporatii sau in politica acel “e in regula sefu’ o dregem” spusa doar ca cineva sa mai castige timp desi habar n-avea despre ce vorbeste. De prea multe ori am vazut orgoliosi care se asteptau o solutie de la cei ce ii pupau in fund dar care habar nu aveau de ce se intampla in jurul lor. Toti castigau timp in speranta ca problema se va rezolva cumva de la sine sau ca vor gasi vreun tap ispasitor pe care sa poata da vina si sa mearga mai departe. Cine a vazut serialul despre Cernobal isi poate face o idee despre ce s-a intamplat acolo. Un alt fel de Cernobal la o scara mult mai mare.

Toata povestea asta cu o sa fie bine, nu e asa de grav (spusa de altfel si de Organizatia aia a sanatatii) a dus la o raspandire mondiala. La ora asta US si UE sunt super afectate de virusul plecat din China. Atat ca la ora asta virusul se suprapune pe un mic razboi comercial intre China si restul lumii. China, s-a bucurat ca un imigrant care primeste de lucru de binefacerile comertului mondial. A muncit din greu, a invatat sa fie mai buna decat altii, dar … a uitat care ii este locul. Asa cum orice imigrant estic la prima generatie, va trebui sa fie al dracului de bun ca sa poata fi promovat in firma occidentala (oricat de politic corect e mediul de lucru) si China a crezut ca daca vinde ieftin si mult pe pietele occidentale poate sa emita pretentii. Ei bine, de ceva vreme, occidentalii au decis ca nu sunt dispusi sa ii asculte pretentiile si ca mai mult de atat, parca nu mai sunt curiosi nici de produsele chinezesti.

Si tocmai acum a venit si virusul. Din China. Economiile occidentale deja obosite si in prag de recesiune sunt acum la pamant. Recesiunea arata urat si mai mult de atat occidentalii au alegeri libere. Ca si in pilda lui Scorillo (pentru cine nu stie e vorba de doi caini care se bat pe un ciolan, apare un al treilea, primii doi se unesc sa il elimine pe asta nou venit, apoi se intorc la lupta initiala), orice politician din vest va trece peste meciul local si va arata cu degetul spre China. Va fi cel mai usor lucru de facut ca sa isi convinga alegatorii ca ala e raul cel mai mare. Emotional vorbind, oamenii asta si asteapta sa auda, asta vor, pe cineva spanzurat pentru toate problemele lor de acum. Pentru neliniste, nesiguranta, stres, pentru ca au pierdut toata fericirea de care se plangeau.

Toti vor spune - voi ne-ati dat virus, ne-ati ingropat, vrem sa platiti pentru asta. Si cum nimeni nu poate pune un cec pe masa, consecintele imediate vor fi “taxe pe produsele chinezesti” ca sa ne recuperam pierderile. Nu neaparat vor ajuta la recuperarea pierderilor din comert, dar cumva ar putea ajuta ca produsele locale sa devina competitive. Vor reloca business inapoi in occident sau in zona partenerilor ceva mai controlabili.

Aici, ramane de vazut cum va functiona lacomia. Globalizarea de azi vine din lacomie, din dorinta unora de a face mai multi bani decat ar fi in stare sa cheltuie vreodata.

La fel se va intampla si in criza asta. Va fi o lupta intre cei ce vor sa faca acesti bani si cei ce vor avea frica unui virus chinezesc la pachet cu toate marfurile ieftine de acolo. Daca ne uitam pe vechiul continent, cat de usor si repede s-au inchis granitele intre statele uniunii vom intelege cat de usor e sa se inchida si granitele pentru cei din afara. Chiar si noi, romanii plangem ca nu exista unitate europeana in timp ce blocam exporturile esentiale, inclusiv catre uniune. De ce ar face ceilalti altfel? Firmele transnationale cu reprezentare in China vor trebui sa faca fata unui curent nationalist care se va amplifica cu fiecare zi de carantina. Tarile care au o carantina mai usoara sufera in egala masura de lipsa unor produse de import care vin din tarile cu carantina mai dura, la fel cum nu mai au piete de desfacere acolo unde lucrurile sunt scapate din control. Orice decizie s-a luat local este impactata de efectul global.

Lumea nu va mai fi la fel… Politicienii vor distruge globalizarea pentru ca trebuie sa castige voturile din curtea lor si curtea lor e speriata de un virus care a circulat peste granite. China, oricat ar plange de ceea ce se va intampla este cumva cea care a initiat povestea asta. Pentru ca lipsa de transparenta, frica, prostia, toate la un loc au plecat de la ei. Asa ca va fi aratata cu degetul si va trebui sa plateasca cumva, desi ma indoiesc ca e dispusa

Pe de alta parte, vestul nu e pregatit sa renunte asa repede la ceea ce livra China, asa ca acum se pune intrebarea fireasca - cine ii va lua locul? Si cum?

Noi, ca stat, am putea profita de asta, la fel cum am profitat de razboiul din Ucraina, de lovitura de stat din Turcia. Oricat de prost am fost condusi politic, am fost considerati de treaba si rezonabili, asa ca am primit business care nu isi mai avea loc in alta parte. Vom fi oare in stare sa valorizam virusul chinez?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu