duminică, 12 iulie 2020

Scrabble

Un joc fain si foarte interesant, tragi niste piese cu litere si formezi cuvinte pe o tabla. Apoi socotesti puncte, pentru ca fiecare litera e asociata unui punctaj iar pe tabla ai niste patratele colorate care multiplica punctajul pentru litere, respectiv pentru cuvinte. Are o regula jocula asta, cuvantul pe care il pui pe tabla trebuie sa fie in DEX (dictionarul explicativ al limbii pe care o folosesti la joc). Ei bine, cu ani in urma prostia aia de veioza nu era in dictionar. Cu V si Z de punctaj mare, prinsesem si ceva triplare pe cuvant, eram campion, pana cand s-a gasit o alta jucatoare sa comenteze ca DEX. Asa am aflat ca nu e. Intre timp au bagat-o.

Asa ca daca jucati astazi scrabble aveti mare grija. E posibil sa nu gasiti termo scanare. Sau thermoscanare. Sau termometrizare. Nu am verificat ca sunt prea lungi cuvintele ca sa fie usor de pus pe tabla. In schimb m-ar fi interesat izoleta. Incepe cu i, deci sanse mari sa ai un cuvant care se termina in i pe o latura de tabla, prinzi usor o dublare de cuvant si z ala e de vreo 10 puncte. Cred ca o sa le ia ceva la lingvisti pana sa bage izoleta in dictionar. Vorbesc de Dex ala pe bune, acceptat si revizuit de Academie nu de site-urile de pe online.

Asa ca daca va bucurati ca v-ati putea pozitiva scorul cu izoleta am o veste trista, trebuie sa il negativati la loc. Asta ca sa nu va carantineze ceilalti jucatori care nu folosesc barbarisme din astea.

Acum mai am niste dubii legate de cipare sau microcipare. Trecand peste faptul ca nu mi-e clar daca ciparea asta e legata de vaccinare sau are alt rol. Vaccinarea insa ne aduce cuvinte noi castigatoare. Indirect as spune - ca cei ce se opun vaccinarii au primit denumirea de antivaxxers. Nu stiu inca daca sunt doi de x in joc dar va dati seama ce scor! Asta daca reusesc sa supravietuiasca marcarii izotopice. Izotopul este in dictionar si are puncte multe. Desi e cam ignorat zilele astea a facut furori pe vremea cand a condus rascoala de la Cernobal.

Dar ca sa poti face scorul, ma repet, trebuie ca cineva sa bage cuvintele astea in dictionarul ala. Ori asta implica o alta problema. Ganditi-va putin ce chin e acum la Bac sa vorbesti de madam Lipan sau vreun cetatean turmentat al lui Caragiale. Pai daca vin cuvintele astea peste bietii copilasi care urmeaza sa dea examen in anii ce vin ce se fac saracii? Acum abia reusesc sa treaca dar daca vor trebui sa scrie un eseu despre Covid19 si efectele adverse asupra limbii romane?

Asa ca m-am razgandit! Scrabble este o prostie de joc cu efecte adverse asupra celor din jur. Acum ma gandesc serios sa recomand distantarea sociala fata de aceasta belea cu efecte lingvistice negative.

Deja ma uit cu groaza si cu soc cum expertii care nu au luat inca Bacul ne ajuta sa scapam de efectele nocive ale miroundelor generate de teoria 5G. Ei au descoperit si ca tulpinile de Covid devin mutante in combinatia cu undele electromagnetice, astfel incat incep sa tulpinizeze in forme diferite. Care cum are noroc poate sa acceseze o forma mai usoara, sa zicem o tulpinita de virus si ramane asimptomatic sau la ghinion un tulpinoi mai zdravan care sa il trimita la pompe. La pompele funebre.

Din fericire avem sanse sa scapam. Sunt la fel de multi din cei care rezolva problema folosind Teorema lui BauBau. Pentru cei care au uitat-o, s-a invatat cam pe vremea gradinitei. Cand te trezeai noaptea speriat de vreun zmeu din vreo carte de povesti era destul sa tragi plapuma peste cap si monstruletul disparea. Teoria functioneaza si azi foarte bine. Nu ai chef de Covid e simplu, tragi plapuma peste cap si le spui la toti ca nu exista. Cu cat crezi mai tare in chestia asta cu atat mai repede dispare virusul. Dar teorema are efect doar pentru agnosticii ce sprijina materialismul dialectic. Asa cum spunea filozoful tigan, ce e E ce nu e, nu E. Adica daca nu se vede nu E. Nu prea imi explic antagonismul din credinta lor, ca nici undele electromagnetice nu se vad, dar pe alea le cred. Probabil ca au combinat asta cu teoria fizicianului beat care explica simplu ca dupa cum vedeti nu se vede nimic, dar de ce nu se vede o sa vedeti voi. In fine, ramane ca stiinta moderna are niste principii solide si foarte flexibile. Daca nu iei Bacul poti sa candidezi pentru o diploma de Doctoratea sans bacalaurea in teorii alternative. Ce iti convine ramane si se promoveaza, pentru ce nu iti convine folosesti Teorema lui BauBau si gata. Problema se rezolva.

Si sa nu uit, feriti-va de scrabble. E periculos, ca daca te pune Michiduta sa citesti Dex-ul e posibil sa ti se retraga diploma de sans bacalaurea… si e grav. Incepi sa nu mai crezi nici toate prostiile care apar pe internet si vei trai o viata terna si plictisita, lipsita de tot acest suspans al zilelor noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu