duminică, 1 aprilie 2018

Ce mai face Svejk...

Nu stiu cat de multi cunosc, desi e o mandrie pentru mine si ma laud tot timpul cu faptul ca am lucrat la un moment dat pentru industria de aparare. Am facut armata in stadiu prelungit.
Acolo m-am lovit prima oara de pierdere la traducere. Si oamenii vorbeau aceeasi limba, atat ca desi citeau aceleasi proceduri sau instructiuni de lucru, ei bine executatu chestii total diferite. 
Tot acolo m-am lovit prima oara si de celebrul concept “cover your ass procedure”  care in lumea lor se traducea prin “mortii se acopera cu pamant iar vii se acopera cu hartii”. Mda, din pacate dureros de adevarat, pentru ca orice greseala se platea uneori cu vieti.

Asa cum exista in toata lumea bancuri cu militieni/politisti ei bine exista si bancurile cu militari. Erau celebre expresiile “o mana criminala a spart ghiuveta cu piciorul” sau “ sa fie ordine si disciplina in dulapuri” ca sa nu ratez celebrul “ce v-ati parfumat ma ca niste curve, doar nevasta-mea si fiica-mea mai put asa”…
Dar cea mai bagata la cap vorba din armata e “ ordinul se executa nu se discuta”. Off si cate razboaie s-au piedut asa…

Asadar, a trecut timpul si iata-ma lucrand pentru o firma care se ocupa de tratamentul deseurilor. Pe romaneste vorbind, sunt in gunoi pana in gat. Ei bine, unul din punctele de lucru este cam la mama naibii intr-o zona defavorizata. O sa povestesc vreodata si de ce sunt zonele defavorizate… atat de defavorizate, dar nu asta era ideea acum.

Cert este ca respectiva subsidiara era pe minus in financiar, un minus semnificativ si nu prea existau raspunsuri ci mai degraba niste povesti fara prea multa coerenta.
Asa ca la momentul oportun ma pun pe drum si ma duc sa vad ce nu functioneaza acolo.
Ma intalnesc cu seful de trib, care ma saluta foarte infipt cu “am onoarea sa va salut domnule director general!”. M-am obisnuit cu functia intre timp asa ca nu m-am mai dat la o parte sa vad cine e generalul. Dar instinctiv il intreb pe nenea ce functie a avut in armata, si sa aflu ca omul a fot subofiter (si nu intru in detalii).
Bun, hai sa lasam politeturile la o parte si sa discutam P&L, aici suntem in civilie si conteaza cati bani facem sau pierdem.
Deci my friend uite ce imi da mie aici ca pierdem bani pe reciclabile, asa ca ia zi-mi tu mie despre ce e vorba.
  • Of, domnule director general, permiteti sa raportez - noi am pus in oras niste tarcuri in care adunam peturile, dar ni le fura tiganii!
  • Aha, pe toate?
  • Nu chiar, ne mai raman si noua, 
  • Cam cate va raman?
  • Cam 5000…
  • De tone?
  • De kilograme.
  • Pe luna?
  • Nu, pe an!
  • Si ce faceti cu ele?
  • Le trimitem la Timisoara, unde se valorifica.
  • Cu ce le trimiteti mai la Timisoara? 
  • Cu camionul!
Adica trupa aduna mai nimic ca si tonaj, dar trimite toata cantitatea aproape 350 de kilometri cu un camion care poate duce 20 de tone, intr-un loc din care marfa mai face intre 400 si 600 kilometri pentru valorificare. 
Dupa o suma de ani de logistica nici nu trebuie sa scot calculatorul ca sa vad cat e pierderea de mare. Nu scot pe reciclabile nici jumate din ce ii costa transportul!
Bine frate, incep sa il intreb pe om, dar nu aveti nici o firma pe aici in zona la care sa livrati marfa asta? Ca oricat scoateti pe ea e mai mult decat pierdere? Ba da, exista, dar … am decis noi ca ne certam cu ei si nu livram lor, mai bine sa trimitem la Timisoara, ca sa aratam ca suntem tari si mari. 
Bun, clar, in orgoliu nu ne bate nimeni, pacat ca ne costa.
  • Ce alte probleme mai aveti?
  • Pai uite, adunam crengile de pe spatiul public, e o bataie de cap pentru noi, ca abia avem unde sa le stocam si am intrat in conflict si cu primaria ca ne cam concuram.
Ia hai sa vedem ce face primaria cu crengile  - pai le toaca marunt si le vinde la cei care au centrale pe lemne. Aha! Si noi ce facem cu ele? Aaa, noi le tocam (ca altfel nu le accepta pe groapa de gunoi) si le caram acolo vreo 40 de kilometri, apoi platim 55 de lei pe tona ca sa le depunem. V-ati prins? Ne costa sa le adunam, ne costa sa le tocam, ne costa sa le depunem… 
  • Serios? dar vad ca aveti soba, cu ce va incalziti?
  • Acum cu coceni. Dar mai cerem din cand in cand sa ne trimita cei de la Timisoara lemne. Stiti, ca sa nu mearga camionul in gol, ne trimit ei lemne de foc si noi trimitem peturile inapoi.
  • Ca sa inteleg… cereti lemne de foc, sau folositi coceni de porumb… iar lemnele pe care le adunati si pe care altii le vand ca si lemne de combustibil le duceti la groapa de gunoi si platiti ca sa le aruncati?
“Asa au fost ordinele domnule director general!”
Ziceam ceva de razboaie pierdute din cauza ca ordinul se executa, nu se discuta? 

Sa rad … sa plang… ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu