miercuri, 22 mai 2024

eu cu cine votez?

 Am asistat la un dialog absurd.... cineva, indica altcuiva la telefon “vezi daca te suna de la sondaje de opinie sa zici ca votez cu xxx”.  Probabil ca mutra mea extrem de mirata a cerut o explicatie, pe care am si primit-o. “Mai da-i dracului, nici nu cred ca ma duc sa votez!

Aha... dar de ce trebuie sa ii zapacesti la sondaje? Ca se presupune ca sunt secrete, nu o sa te spuna nimeni prietenilor carora le-ai promis ca ii votezi.

Apoi mi-am amintit alte discutii...

Unii din PSD sunt suparati de alianta cu PNL. E bine sa ai alianta puternica, dar de ce sa puna ailalti candidatul si nu noi. De ce sa votam noi inamicul. Si culmea, tocmai pe prostul asta!? Insa chiar daca gandesc cum gandesc, iesiti in public... oamenii spun ce trebuie, sau ceea ce cred ca se asteapta lumea de la ei. Vorba aia, pe de-afara ii vopsit gardul, pe ‘nauntru’ leopardul.

In oglinda sunt si din PNL suparati de alianta cu PSD. Public isi declara adeziunea si sustinerea, ca sa nu aibe probleme cu cei din partidul din care fac parte.  Dar povestea se repeta. De ce candidatul lor si nu al nostru.

Iar atunci cand candidatul vine din partid... de ce asta cu sustinerea inamicului si nu ala de l-am fi vrut noi.

Asta cu partidele mari, ca la cele mici aceeasi poveste. Cum sa vina ala de la partidul de dinafara si sa il votam noi? Sau, cum sa votam pe asta care nu ne-a convins cu nimic, mai bine le zic ca il votez si votez cu ceilalti, uite asa de-al naibii.

Ca sa n-o mai lungesc, fiecare spune ce crede ca trebuie sa spuna sau ce crede ca isi doresc sefii sa auda. Asa ca sondajele valoareaza ceva mai mult decat o ceapa degerata. Pentru ca ce iese in sondaj este ce spun oamenii ca sa dea bine si nu ceea ce cred ei pe bune sau ceea  vor decide sa voteze.

Iar noi... cetatenii turmentati, stam si ne intrebam Noi cu cine votam? Ca prietenii de ieri nu mai sunt prieteni, din contra, unul e in stanga, altul in dreapta, altul de miri pe unde. Oricum o dai nu e bine. Cei ce se injurau ieri se pupa azi. Cei ce se pupau se omoara intre ei pe fata. Iar noi pe cine naiba sa votam?

 

De ce asta? Pentru ca interesul poarta fesul? Sincer, si eu am votat pe cel al carui numar de telefon il aveam in agenda.

Dupa atatia ani de democratie, s-a instalat si credinta populara, conform careia, deja toti politicienii sunt hoti, toti fura, nu mai este nici unul cinstit. Statistic vorbind mai sunt si fraieri cinstiti, dar… culmea, pe aia ii fac toti praf. Pentru simplul motiv ca cei ce pot influenta lucrurile nu au nevoie de oameni cinstiti ci de oameni pe care sa ii poata cumpara sau cu care sa poata face afaceri. Iar cei care sunt prea corecti si prea cinstiti ii incurca. Ca atare, ei devin cele mai la indemana victime, pentru ca nu se gandesc nici o secunda ca vor fi atacati , ca vor fi denigrati, etc… ei stiu ca au facut bine ce au facut si daca sunt de buna credinta nu se gandesc nici o secunda ca cineva ii va face praf pe chestii total nefondate

Cand sunt atacati si facuti praf, reactia lor fireasca este sa se retraga, pentru ca nu se vad traind intr-o astfel de mizerie, cu familia si apropiatii expusi.

Pe acelasi criteriu a fost facuta praf si institutia academica. Toate doctoratele sunt pe naspa. Cat timp nu intri in politica poti sa ai doctorat si in sisteme auristice de frecat menta in regim cuantic ca nu intereseaza pe nimeni. Dar daca ai intrat in politica se va dovedi ca e plagiat. Menta se freca deja in cartea Ciocoii vechi si noi… deja conceptul este un plagiat.

 In cele din urma, poporul va obtine ceea ce i se baga pe gat. Iar in politica vor ramane doar cei cu o rezilienta foarte mare, in stare sa nu le pese prea mult de ce zice lumea. Sau care au un interes sufficient de mare ca sa treaca peste toate mizeriile.

Tot ce pot sa ma gandesc e ca oamenii sunt bulversati de la amestecatura asta si ca probabil nu vor iesi la vot.  Nu au iesit ei sa voteze cand le era clar cine cu cine, darmite acum. As vrea sa ma insel, dar in trecut am avut dreptate de cate ori am cobit.

Si daca ma intrebati cine castiga, o sa mai cobesc una. O sa castige cei care reusesc sa isi mobilizeze neamurile, prietenii, disciplina de partid, etc sa iasa la vot. Acolo unde disciplina de partid e comuna cu interesele va iesi ca in sondaje, altfel vor castiga minoritari care au prieteni multi sau oameni cu interese apropiate lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu