vineri, 22 septembrie 2023

Schengen

 Nu stiu cum s-a ajuns de la welcome refugees la no more imigrants... dar acum Europa pare satula de cei veniti din afara. Oare pentru ca asteptarile nu au fost corect formulate? Imigrantii au primit asistenta sociala pe banii europenilor si in loc sa isi vada de treaba s-au apuca de magarii? Sau, daca s-au tinut de treaba au scazut salariile europenilor pentru ca au muncit mult pe nimic? Sau i-au lasat pur si simplu pe unii fara joburi?

Cert este ca la ora asta imigrantii, implicit refugiatii nu mai sunt doriti iar cineva foloseste cartea imigrantilor ca sa ne blocheze admiterea in Shchengen.

Noi am reactionat rapid si emotional. Reactiile in general au fost mai ales de tipul ne fura... si noi acceptam. Dar sa vedem ce fura...

In primul rand padurile... nu chiar le-au furat, pentru ca le-au cumparat. Probabil le-au cumparat ieftin pentru ca le-au vandut niste baieti destepti. Nu i-a acuzat nimeni pe baietii destepti ca au semnat vanzari de milioane, in schimb toata lumea a fost asmutita pe business-ul de prelucrarea lemnului austriac... Ca si victime colaterale la trenurile de lemne  au fost niste amarati care au furat cu carca si pe care ne-am apucat sa ii luam la omor cand au fost prinsi cu cate o caruta de lemne..  Sa ne intelegem, trenurile pline cu lemne aveau toate hartiile si avizele, in timp ce caruta era total ilegala.

Apoi a fost petrolul de la Marea Neagra. Aceeasi poveste, ne fura unii. Aici mai apar si poze cu niste platforme ruginite de prospectari de pe vremuri de mult apuse (sa ne intelegem, cine are azi 33 de ani nu era nascut la revolutie, pe cand platformele incepusera sa rugineasca). Deci.. ne fura unii. Nu au fost unii de la noi care au vandut? Care au semnat documente pe baza unor intelegeri... oricum ar fi ele? Ne-au furat strainii sau au cumparat ce am vandut noi?

Au urmat bancile lor care ne fura profitul. Aha... iar o smecherie in care cei mai multi bani facuti de ei la noi sunt din afaceri cu statul... deci prea putin ii deranjeaza opinia publica. Iar reprezentantii statului dupa ce isi termina discursurile bombastice se duc la aceleasi banci sa isi ia banii.

In concluzie, toate discursurile alor nostri sunt cam degeaba. Mai degraba acoperire fundului pentru cei ce au semnat si au dat acces la resursele noastre chiar celor pe care sunt suparati azi. Pentru ca sa fim cinstiti, ai nostri puteau semna la fel de bine si cu altii. In egala masura, asa cum au semnat cu ei, se poate semna si cu altii. Si nu cumpar prostia aia cu contracte vesnice si penalizari. Am vazut la americani si britanici cum se face. Baietii lor gasesc mai mereu cate un oficial suficient de labil ca sa poata fi bagat in vreun scandal de coruptie sau extraconjugal. Pentru asta sunt anumite servicii la dispozitia oricarui guvern. Iar din scandalul de coruptie sau de alta natura se poate renegocia cam orice. Dar asta se poate doar daca politicienii nostri nu sunt deja pe statul de plata al lor, sau al celor cu care fac ei afaceri.

Si ai nostri fac asta, doar ca intre ei de fiecare data inainte de alegeri la noi, cand se balacaresc unii pe altii, cand se denunta la anticoruptie sau umbla pe la ziarele de scandal cu povesti sordide despre concurenta.

Dar ia hai sa vedem ce putere de negociere au ei si ce putere de negociere avem noi...

-          In primul rand logistica. Noi trebuie sa le traversam tara ca sa ajungem in vest. Varianta fara ei ar fi ocolitoare si automat mai scumpa... sa zicem ca putem supravietui. Cum am putea rezolva asta fara conflict deschis?

-          Tot pe logistica ei nu au iesire directa la mare. Daca ne uitam putin, au varianta mediteraneana – Italia, Slovenia, Croatia. Mai au varianta germana la marea nordului si chiar cea olandeza la super porturi de tranzit. Deci nu ii doare prea tare Marea Neagra

-          Mai au turism. Aici sa zicem ca am avea unde haladui pe munte si in alte parti. Plus ca au devenit cam scumpi

-          Mai au scoli la care merg ai nostri. Si cu asta am putea sa o rezolvam, ca mai sunt scoli bune si pe la altii.

-          Economia lor care a deschis afaceri la noi. Ei bine aici putem discuta.

La o analiza sumara, vazuta din punctul de vedere al unuia care nu are foarte multe informatii din spatele perdelelor diplomatice as spune ca la ora asta conteaza foarte mult aliatii pe care ii avem noi si cei pe care ii au austriecii.  Aliatii nostri principali sunt cei ce decid in NATO si care au nevoie de pozitia noastra. Doar ca nici US si nici UK nu sunt in Schengen. Olandezii se plang de multi ani de granitele noastre (cam acelasi discurs cu austriecii) mascand faptul ca ii deranjeaza controlul pe portul de la Constanta. Altii par neutri, adica nu o sa se bage pentru noi, dar macar nu ne incurca. Doar ca Schengen ar insemna pe langa libera circulatie a marfurilor si libera circulatie a persoanelor.

Ei... aici deja ne pierdem aliatii. Franta s-a declarat in repetate randuri deranjata de o anume categorie de romani. La fel si Germania, la fel si Olanda, la fel si Italia. Parca nu i-ar vrea. Nici nu mai conteaza ca toti acei romani cu iz de India sunt deja acolo. 

In plus, toti cei ce ne-ar putea fi aliati au afaceri in Romania. Afaceri in zona de forta de munca mai ieftina. Ori daca deschizi granitele si facilitezi angajabilitatea romanilor, forta de munca pleaca de nebuna in Europa, ori asta parca nu ar vrea nimeni sa se intample. Nu de alta dar ar fi o imigratie scolita si care ar deranja din doua parti. Una ar fi ca scade forta de munca acolo unde au dus afacerile, cealalta ar fi ca forta de munca din est ar concura direct alegatorii vestici. Ba chiar ar si putea alege. Asa ca puterea de negociere a noastra mai scade un nivel. Pentru ca politicul care decide este de multe ori finantat de economicul care influenteaza deciziile.

Aliatii pe care nu ii prea avem mai sunt si iritati de aliatii pe care i-am puta avea. Deja razboiul in vecini ii deranjeaza ecoomic, nivelul de trai se deterioreaza, inflatia creste,populatia la ei incepe sa se cam sature. In timpul asta rusii umbla la greu la ajustarea parerii vestului apropiat. Cancelaria austriaca face declaratii pe fata in favoarea lor, ca sa nu vorbim de vecinii maghiari. As zice ca in timp ce noi nu pare sa facem ceva, altii nu stau degeaba pe fata.

As spune ca pe de alta parte, nici sa fii politician in Romania nu e mereu sanatos sa fi curios de atata Schengen. Ca daca mai pleaca multi din tara pe care ii inlocuim cu te miri ce imigratie din Asia, avem toate sansele sa patim ca Serbia cu Kosovo. La un referendum in viitor sa ne trezim minoritari pe anume zone si sa trebuiasca sa acceptam tot felul de autonomii.

Asa ca daca ne uitam la informatiile pe care le avem la indemana si daca judecam la rece avem o putere de negociere ce tinde spre zero. Am mai vazut asta in certurile de copii. Cei care nu au nici muschi sa dea un pumn si nici cine sa o faca pentru ei, cand au ceva de impartit cu ceilalti pun destula distanta ca sa fie la adapost in caz ca se nasoleste si mai rau situatia apoi urla amenintari de acolo. Amenintari pe care nu le baga nimeni in seama pentru ca stiu toti ca cei care plang si urla nu au putere. Daca ar avea putere nu ar fi in situatia aia, din contra ar pune in practica ce ameninta si ar fi altii care sa planga de pe partea cealalta a strazii.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu