vineri, 15 septembrie 2023

Baronii...

 Era pe vremea comunistilor un banc despre cum se imbogateau unii de prin sefimea partidului. Invitat la Moscova la o conferinta, Bula a ramas foarte mirat de bogatia lui Aliosa, care desi parea un tip umil avea o ditai casa si statea extrem de bine la capitolul lux. L-a intrebat pe rus cum face. Aliosa i-a arata un pod in departare. “Vezi tu podul ala mai Bula? Ei bine, trebuie sa duc acolo doua basculante de ciment. Una o duc acolo, una o vand eu pe usa din dos.”

Peste un an se repeta conferinta in Romania si Bula ii intoarce favoarea lui Aliosa si il invita la el la gratare. Cand ajunge Aliosa la Bula, ramane traznit. Luxul in care traia Bula depasea orice asteptare. La privirea mirata a lui Aliosa, Bula a raspuns. “Mai Aliosa, am invatat de la tine, vezi tu podul ala de pe rau in jos?” “Nu e mai nici un pod” “Tocmai, asa ca mi-au ramas doua basculante de ciment”

Am calatorit recent in Scotia si am auzit povestea unui pod intre doua insule. Initial treceau de pe o insula pe alta cu bacul. Apoi un lord de-al lor, un baron local cum ar veni a facut un pod. A obtinut avize, ceva finantare, a mai pus si el, ce sa mai, a facut pod. Apoi a cerut taxa de pod la cei care care il traversau. Nu am intrebat cat era taxa de pod si cat diferea fata de taxa de bac, cert este ca podul era mai comod si se putea trece la orice ora spre deosebire de bac.

Oamenilor le-a placut comfortul dar li s-a parut cam prea mare taxa de comfort si au inceput o mica batalie cu baronul local care facuse podul. Localnicii doreau sa treaca gratis oricand vrea muschii lor, baronul avea in cap sa isi recupereze investitia si chiar sa faca profit. Asa ca totul s-a terminat intr-un arbitraj al autoritatilor. Acestea au cumparat de la baronul local dreptul de folosire al podului si au lasat pe toti sa treaca pe gratis. In felul asta toata lumea a fost fericita. Omul cu investitia si cu bataia de cap a primit ceva inapoi pe investitia lui, comunitatea a primit podul, autoritatile au dormit linistite pentru ca solutia lor a adus liniste. In cele din urma comunitatea a platit din taxe dreptul de trecere dar cum oricum plateau taxele au fost fericiti sa vada ca taxele lor sunt folosite pentru comfortul lor. Probabil s-o fi deranjat si la ei cineva la stomac pentru ca baronul cela a facut niste bani, dar fara un interes cat de mic de ce sa se deranjeze? Si apoi, toata comunitatea a beneficiat din povestea asta. Poate mai putin cel cu bacul care s-a trezit fara clienti.

La noi, baronul nu a pus nimic de la el, a cerut tot de la autoritati. Cand a primit banii de pod baronul  i-a impartit in doua – o parte sa faca podul iar de o parte a luat motor nou la bac ca sa ii treaca pe unii la urgenta pana e gata podul, vorba aia, sa mai stoarca ce se mai putea stoarce.

In cele din urma, cand bacul devenise de nefolosit a dat si podul in folosinta. A fost ales si momentul in care sa taie panglica si sa vada lumea locului ce mare chestie s-a facut pe banii lor. Nu de alta, dar baronul care s-a ocupat avea nevoie sa fie ales pentru proiecte viitoare. Pentru ca era preplatit, au putut toti trece pe pod pe gratis, dar pentru ca podul era facut in fusereala si cu bani putini (cat mai ramasese din ce pusese baronul de-o parte) baronul a inceput sa incaseze bani pentru reparatii si modernizari imperios necesare.

Ideea e ca noi suntem educati de ani de zile in spiritul asta. Si la noi se revolta lumea impotriva baronului, dar un pic altfel. La noi revolta vine din faptul ca numai unul fura si ceilalti nu sunt partasi la furt. De ce sa se imbogateasca doar el? Iar daca reuseste vreunul sa il dea jos pe baron, apare alte probleme, cel care a dat jos pe baron ori e alt baron care face la fel ca cel dat jos ori nu stie sa faca poduri... are frustrarea furtului dar nu are competenta solutiei. Daca schimbi un baron cu altul ramane deranjul furtului. Daca schimbi baronul cu frustratul nepriceput se rezolva problema furtului dar nu si a comfortului comunitatii. Iar comunitatea ajunge din nou sa angajeze pe ala de ii fura pentru ca intre cinste si comfortul podului...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu