joi, 26 noiembrie 2015

bulina rosie


Ma intriga de multe ori asa zisul apel la moralitate pe care il fac unii din semenii nostri. Ma enerveaza alteori. Realizez cum usor, usor in loc de educatie pe bune, se dau tot felul de reguli care incearca sa ne constranga la un comportament decent, civilizat si corect. Politic corect!

Cea mai mare parte din desenele animate ale copilariei ar putea fi gasite ca ofensatoare la adresa educatiei copiilor de azi. Ia uite la Tom si Jerry cum se pocnesc non stop,  si induc copiilor stari de agresivitate. Pe bune?

Sa va povestesc atunci de faza cu soricelul din camera. Trebuia sa plec cu un avion foarte matinal, si culmea in ziua respectiva am descoperit ca in camera folosita ca si biblioteca avem un soricel. Am incercat sa il prind fara succes, si in lipsa timpului si a altor alternative mai inteligente, am instalat o capcana. Clasica de altfel, un borcan sprijinit pe jumatate de nuca, vine soricelul la nuca, ezechilibreaza instalatia si ramane prins sub borcan.

Imi anunt nevasta de faptul ca avem soricel, si ca am instalat capcana – deci sa lase timp soricelului sa fie prins, si sa nu deschida usa ca sa fuga ala de acolo prin alte camere. Apoi fug la aeroport…

Ajung la destinatie, cobor din avion, deschid telefonul mobil si mesaj de acasa “suna-ma”. Ma conformez, si aflu ca junioara a fost informata de existenta soricelului, si de faptul ca a fost instalata capcana, si ca nu are voie in camera pana cand nu suntem convinsi ca s-a prins monstruletul.

A fost prinsa 5 minute mai tarziu, incercand sa introduca prin contrabanda niste felii de paine in camera, ca poate i-o fi foame soricelului daca il tinem inchis acolo. Aha, deci fara stari de agresivitate, ci din contra, vrea sa il ajute pe Jerry.

Cand sotia a deschis usa sa ii arate capcana pregatita, surpriza, micul soricel era deja prins, asa ca a urmat faza a doua a povestii. Senioara s-a comportat firesc pentru o adulta, a tras o sperietura zdravana si a inceput sa tipe, pe cand junioara a inceput sa se roage de ea “te rog mami, as putea sa il tin? Sa ma joc cu el! Uite ce dragut e !”.

Bine ca nu s-au mai difuzat desenele alea cu “Nu zaietz, pagadi!” ca mi-ar fi cerut probabil sa adoptam un lup, ca uite ce dragut e si ce naiv in fata iepurelui…

Inteleg ca si Benny Hill e o chestie care ofenseaza! Apar femei dezbracate, si atitudinea e sexista in scheciurile lui…  vai de adolescenta mea!

Cum sa nu gandesc ca traim intr-o lume din ce in ce mai ipocrita, reglementata de constrangeri induse de tot felul de minoritati care sub umbrela eticii si a binelui general impun tot felul de aberatii. Pe care nici macar nu le putem controla.

Pe bune!

Bunaoara, zilele trecute ma dadeam pe facebook, si printre altele, am vazut pe o pagina fotografii facute in timpul unui festival “Pride parade” pentru cine nu stie, e vorba de o parada a miscarii LGBT (lesbian gay bi trans). Deci oamenii miscarii respective, s-au simtit datori sa fie mandri, si si-au mutat distractia din dormitor pe strada, unde sa le arate la toti cat de fericiti si mandri sunt ei ca sunt asa cum sunt. S-au urcat pe niste platforme de camioane, s-au costumat fistichiu, mai degraba dezbracati decat imbracati si au inceput sa bata strazile marilor capitale europene. Totul pe muzica electronica, data la maxim, in difuzoare imense montate pe platformele respective. Spectacol de muzica si culoare, un fel de carnaval mai altfel, care sa arate lumii cat de bine se simt oamenii cu orientarea lor.

Mi-am amintit ca m-am nimerit si eu la o astfel de manifestare, care pana la urma e chiar distractiva. Iar daca e distractie, plin de copii. Unii de capul lor, altii cu parintii, care cum, se holbau la cei din carele alegorice, care mimau orice vreti voi in materie de sex, perversiuni si alte umbre ale lui Grey.

Deci cum spuneam ma dadeam pe facebook, deci asta inseamna ca ma uitam cu un ochi in calculator si cu celalalt la televizor, unde am remarcat bulina rosie cu 15. Adica, la filmul acela, nu era recomandat accesul copiilor sub 15 ani, din varii motive. Nu-mi amintesc ce film era, dar nu mi-am putut explica in acel moment, cu ce mama naibii ar fi putut fi deranjati adolescentii sub 15 ani de la asa un film. Asta in timp ce orice junior de scoala generala putea sa participe la festivalul celor mandri ca sunt pe invers, sau in orice altfel? Si nu atat de deranjant ca sunt pe invers, dar si dezbracati si mimand tot felul de chestii cu conotatie sexuala.

Deci, de preferat sa nu las copilul la televizor ca poate aude injuraturi, vede agresivitate sau chiar da peste sex. Dar nu il putem opri sa auda injuraturi gramada pe strada, sa ii auda pe parinti blestemand in trafic sau sa participe la orgii sexuale mimate pe care alegorice.

Si atunci, de ce bulina? Are oricum acelasi efect ca si atentionarea la site-uri xxx – confirma ca ai peste 18 ani ca sa poti intra. Asa, si ce poate opri un pusti de 10 sa dea click si sa confirme? Ar avea o logica daca societatea s-ar comporta diferit. Caz in care nu ar mai fi necesara atentionarea, si nici bulina.
Bulina fiind un cerc… un cerc vicios.
A dracului bulina, ca nu o vedem nici rosie, cu atat mai putin cand e transparenta si pierduta la traducere. Cam la fel cu “interzis sa …” si inlocuiti punctele cu orice vreti voi. Atata timp cat nu exista consecinte sau constrangeri de vreun fel, poti sa interzici ce vrei, si oricui vrei. Va avea efect doar asupra celor cu educatie si bun simt, pentru ca restul vor ignora, sau mai rau, vor demonstra ca lor nu li se poate interzice.
Problema cea mai mare cu bulina vine din alta parte. Nu poate exista control! Cum poti sa controlezi ce face omul cela acasa (indif de varsta lui), daca tine sau nu cont de bulina. Si atunci fara control, cam care ar putea fi efectul bulinei?

Eventual sa cresti curiozitatea celor care mor sa vada de ce ai pus bulina, ca de oprit nu opreste pe nimeni. E ca un sistem managerial fara C de la POC.
Adica planifici, organizezi si nu controlezi. Daca oamenii aia au bun simt, constiinta si responsabilitate, o sa iasa ceva. Altfel… te vei mira de ce nu i-a iesit nici la Ceausescu povestea cu “omul nou, multilateral dezvoltat, cu constiinta si responsabilitate“.
 Pentru ca din pacate, fara politie pe sosea, indicatoarele rutiere, ar fi degeaba…


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu