sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Nu gandim, avem procedura pentru asta


A venit iar vremea rece, cu frig si ploaie si toate neplacerile care o insotesc. Pe langa traditionalul guturai al celor ce nu sunt asa de inteligenti sa raceasca vara (pe cand isi cumparau sania) mai sunt si alte cele, printre care, cauciucurile de iarna pe masini.
O idee buna, o cerinta rezonabila si pentru securitatea celor din masina, dar si a celorlalti participanti la trafic.
Asa ca am pus cauciucurile de iarna, si am plecat intr-o mica deplasare spre capitala judetului invecinat. Afara o vreme de depresie, pe la 7 grade celsius, burnita si ceata. Si cum mergeam cam singur pe drum, destul de incet ca nu se vedea nimic in ceata, am simtit cum masina fuge de sub mine, de parca as fi fost pe gheata.
Noroc ca mergeam relativ incet si ca eram singur pe drumul chiar drept in zona respectiva.
Instinctiv m-am uitat la termometrul de bord, ei bine... de aia am putut spune inca de la inceput ca erau 7 grade Celsius. Deci nu era polei...
Mi-am vazut in continuare de drum, intrebandu-ma ce s-a intamplat, cu ochii cat cepele pe drumul ud si negru care parca absorbea si urma de lumina care razbea prin ceata. Si dintr-o data, la o frana usoara pt ca se intetise ceata si am hotarat sa reduc si mai mult viteza... masina a inceput sa danseze de nebuna. Am redresat-o, si am inceput sa ma intreb ce patise masina asa dintr-o data.
M-am gandit si ca s-o fi stricat termometrul si afara era de fapt polei, asa cum tot anuntau la radio - ca la noapte o sa scada temperatura la limita de inghet...
Asta doar pentru vreo 5 minute, pentru ca de la ultimul voblaj cam atat mi-a luat sa prind din urma ... ia ghiciti ce... masina care imprastia nisip antiderapant... Pe carosabil ud, la 7 grade!

Ati nimerit vreodata pe carosabil uscat acoperit cu nisip? Sa mai puneti si frana, sau sa fie vreo curba pacatoasa? Masina se comporta ca o caramida aflata in miscare rectilinie si uniforma, in sensul ca se duce unde o trimite cartea de fizica de clasa 9-a cand explica cum e cu tribologia. Daca scade frecarea sa te tii alunecare.

Cu alte cuvinte, s-a anuntat la radio polei, daca nu e inca polei, va rezolvam noi!

Sincer, nu cred ca a fost atat rea vointa, si nu suspectez pe nimeni ca vrut sa ma bage in sant, si nici pe ceilalti dansatori care veneau in urma masinii care imprastia nisip.
Cred mai degraba ca in stresul creat de mass media, asupra celor care tre sa se ocupe de drumuri, oamenii au respectat procedura - zice la radio ca frig si inghet, dam cu antiderapant. Nu avem buget de tetraclorura de calciu, dam cu ce avem, nisip ca e din belsug.

Cum adica in loc sa rezolvam o problema am creat una noua? Iar va plangeti, nimic nu va convine!

Poate ca procedura are scapari, sau poate a fost un exces de zel cu interes, ca ma gandesc ca cineva a facturat actiunea catre administratorul drumului, nici nu mai conteaza. In cele din urma, noi muncim, noi nu gandim, si respectam regula si procedura. De ce am sta sa judecam putin?

Ce pot sa spun despre cei de la drumuri, daca intr-o foarte serioasa sedinta de management, intr- o multinationala respectata, managerii cereau o procedura care sa ii absolve de la gandit.
Totul plecase de la constatarea ca doi manageri care participau la aceeasi sedinta la Bucuresti, au decis sa ia avioane diferite, unul a plecat cu avionul de foarte dimineata mai ieftin, celalalt cu unul ceva mai tarziu, putin mai scump. La Bucuresti, evident au platit doua taxiuri in loc de unul pentru amandoi... Asa ca le- am facut morala pentru nu s-au organizat astfel incat sa reduca din costuri.
Si nu mica mi-a fost mirarea cand unul din colegi mi-a cerut sa dau o regula, sa fac procedura despre cum se deplaseaza managementul in card organizat la sedintele din alte orase.

Nici sa nu aud de asa ceva, si stiti de ce? Pentru ca exista riscul ca vreunul din ei, in loc sa urce in primul avion si sa rezolve vreo urgenta aparuta pe neasteptate, sa astepte pana cand se potriveste avionul cu regula, ca sa-si miste fundul spre problema de rezolvat.

De unde stiu asta? Pai sunt patit! Eu am crezut ca aia cu scotianul care da bip la pompieri cand ii arde casa e banc. Asta pana cand la o escaladare a unui client, m-am dus la cel reclamat sa vad ce se intampla.
Stia de problema, stia ca a sunat clientul, dar era in alta convorbire...
OK, de ce nu ai sunat cand ai terminat convorbirea?
Pai am asteptat sa mai sune inca o data, ca sa nu consum banii, ca mi-a atras atentia controllingul ca am factura mare la telefon.
Bine mai, si daca asta ti-e jobul, sa vorbesti toata ziua la telefon, nu te-a dus capul sa spui ca asa trebuie sa fie factura? E semn ca muncesti.

Daca managerii nu pot sa judece, ce sa le mai cer drumarilor? Doar ca ma astept sa fie la fel de entuziasti pe sosea si cand o da zapada.