miercuri, 10 decembrie 2014

high saving technology

O chestie care ma enerveaza maxim la toata povestea asta cu ecologia si salvarea planetei sunt senzorii de proximitate de la robinetii de chiuveta, pusi in toate toaletele publice. Bagi mainile sub robinet, le agiti in toate partile si nimic, nici un strop. Cum scoti mainile de sub robinet ca sa te muti la chiuveta de langa, incepe sa curga apa la robinetul de la care tocmai ai plecat. Parca vrea sa-ti faca in ciuda. Se presupune ca vor scadea consumul de apa, pt ca nu mai poate lasa nimeni robinetul pornit.

Pana te speli, consumi si mai multa apa, si curent, si nervii varsati pe sistemul prost reglat.
Si de fiecare data imi amintesc cu nostalgie de primele drumuri spre Germania, imediat dupa revolutie. Pe atunci intampinam tot felul de probleme cu asa zisele sisteme facute sa salveze planeta sau sa ne faca viata mai usoara...

Nu pot sa nu-mi amintesc de unul din amici sechestrat in toaleta, pentru ca usa era proiectata sa se deschida automat cand trage omul apa, iar amicul tocmai ratase aceasta actiune. Dupa ce a venit un nene de la mentenanta care a deblocat usa, scuzandu-se ca sistemul e nou si mai da rateuri, s-a pus si asta sa traga apa, iar mecanismul de la usa a decis ca trebuie sa se deschida, si i-a dat cu usa in cap neamtului venit sa ajute, ca sa il invete minte ca romanii nu sunt compatibili cu prostiile lui.
Iar ca sa ajungem de unde pornisem discutia, cei doi s-au reintalnit la chiuveta, unde neamtul s-a crucit sa il vada pe asta cu pumnii plini de detergent. Bagase omul mana sub dispenserul de sapun lichid, si pana sa se prinda de unde se pompeaza a inceput sa curga, si curgea si nu se mai oprea, si-a umplut o mana, a pus pe cealalta, a varsat pe prima in chiuveta ca sa nu dea pe jos, si tot asa pana l-a tras neamtul la o parte. Miracol, s-a oprit si dispenserul!
I-a aratat neamtul apoi cum porneste si se opreste apa din senzori si apoi l-a lasat sa faca linistit clabuci cu kilu' de sapun varsat peste tot.

Toate chestiile astea bazate pe computere si tehnologie digitala functioneaza la fel. Mai intai te fac de ras apoi isi dau drumul.
O sa brevetez o noua Lege in pachetul lui Murphy, cum ca nici o aplicatie sau computer nu porneste pana nu suni la IT sau la call center ca sa te faci de ras.

Aveam un coleg care era pe telefon cu cei de la IT plangandu-se ca nu ii merge reteaua, doar ca sa il auda pe unul din ei, care trecea intamplator prin zona, comentand cu sarcasm ca "daca nu bagi cablu de retea in calculator, nu o sa ai retea niciodata". Atunci pe loc, asa a fost, dar azi dupa multi ani l-as contrazice pe IT-st, ca avem wireless.
Drept e ca asta nu a impiedicat recent un alt coleg sa se planga de lipsa accesoriilor, nu gasea cablul de conectare la imprimanta wireless.

Sa fim cinstiti si sa recunoastem ca uneori nici nu stim ca trebuie sa cerem ajutor. E celebrul bancul cela cu IT suport, ca suna omul sa reclame ca nu-i porneste computerul, la care operatorul raspunde relaxat "trimite-ne un e-mail cu descrierea problemei si intervenim imediat". Scriu pe o maciuca e-mail si-ti dau cu ea in cap.

Imi amintesc si de un cuplu care a avut nevoie sa mai spele din rufe in timpul sejurului petrecut in aceeasi mirifica Germanie, tot imediat dupa revolutie. Au luat oamenii plasa cu haine, s-au dus la spalatoria automata, ca sa experimenteze si ei binefacerile lumii moderne. Stiau ca le trebuie 5 marci (marci! da!), si nu stiau o boabe de germana.
Au aruncat rufele in masina, au inchis usa, au bagat fisa de 5 in fanta de langa... si... nimic...
Fisa a cazut in compartimentul de jos...
Cum povestea el dupa, "mai, poate daca nu am pus Perlan, nu pleaca kotzomedia asta!"
S-au dus intr-o pravalioara de langa, si au cumparat detergent.
Inapoi la spalatoria automata, bagat rufele iar, turnat detergent sa fie, ca oricum nu aveau ce face cu restul cutiei, iar inchis usa, bagat fisa de 5, si ... iar nimic!
Au schimbat masina... nimic!
Au impartit rufele in doua masini, ca poate erau prea multe, si iar nimic!
Au administrat niste suturi masinilor, mai finut la inceput, mai cu furie ceva mai tarziu cand nervii devenisera nervosi de-a dreptul...
Ca sa apara un localnic, care a luat fisa de 5, i-a dus la o masinarie pe langa intrare, a  bagat fisa ca sa obtina 2 jetoane - verde pentru spalat, galben pentru uscat, i-a dus la masina lor, a scos rufele din uscator (ca nu nimerisera masina de spalat), le-a pus in masina buna, a bagat jetonul, si a pornit parascovenia!
Asta, neamtul radea intruna in timp ce le explica in engleza cum se face. Pe final le-a aratat afisul mare cu "Achtung!" unde era descris procesul, si inainte sa plece le-a aratat camerele de supraveghere cu un ultim comentariu "trebuia sa vina colegul meu sa va ajute, dar ala are crampe la burta de ras de cand va urmareste".

Nu mai stiu pe cine citez, probabil tot pe Murphy, cand amintesc un sanatos principiu ingineresc, care spune ca inginerul e acel individ care va citi instructiunile de folosire abia dupa ce va strica echipamentul.

Uneori ma intreb cum s-ar descurca Isaac Newton intr-o toaleta de mall din zilele noastre? Sau Bernoulli...
Ps pt cine nu stie, Perlan era unul din brandurile romanesti de detergent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu