luni, 15 decembrie 2014

goana dupa cadou


A inceput! E in plina desfasurare! Goana dupa cadouri, sau shopping, sau psihoza Craciunului, sau cum s-o mai numi si manifesta aceasta intersectie intre religie, trading modern, mosi grasi cu saci in spate, si alte aberatii pe care le-as mai putea scoate...
Aparent toate drumurile duc la mall, si cum e frig afara, incerci parcarea subterana. Un proverb romanesc spune ca  cine se scoala de dimineata, departe ajunge. Ajunge sa prinda loc de parcare si atat. Apoi nu mai ajunge nicaieri, pentru ca dupa ce isi termina treaba la magazine, si cumpara ce are de cumparat, vine la masina si totul se opreste acolo. Pentru ca masina este blocata de unul care s-a sculat mai tarziu.
De acum pot doar sa fabulez, si sa imi imaginez de ce anume ar bloca cei ce s-au trezit mai tarziu masinile celor care au fost harnici si s-au miscat mai repede, sau au fost mai norocosi cand au venit la pravalie si au gasit loc de parcare, ei bine fabulez.  Sa ma gandesc ca poate fi o pedeapsa la adresa norocului sau harniciei celor ce au loc de parcare? Hei, dar nu e fair!
Sau poate e doar efectul teoriei relativitatii. Cei ce si-au pus masina de-a stramba, au gandit ca nu dureaza mult pana ies din magazin. Au uitat de teoria relativitatii explicata de Murphy – in care durata unui minut depinde de care parte esti fata de usa de la baie. E un pic diferit fata de parcare, pentru ca la baie avantajul e de partea celui ce a ajuns primul, iar intarziatul danseaza in fata usii. Daca ar fi vreo lege de respectat in parcare ar fi la fel, dar nu e…
In parcare, cel ce a ajuns mai tarziu il blocheaza pe primul! Care dupa ce ajunge la masina, si dupa ce asteapta acel minut, care i se pare o vesnicie, dupa ce se uita in toate partile, punand pe fata mutra de tipul 2 religioasa cu aer de rugaciune la harul ceresc pentru o solutie, da apoi in comportament de tip furios in trafic si incepe sa claxoneze. Probabil gandeste ca l-o auzi cineva. Desigur, ceilalti furiosi ca si el care au treaba in parcare, pentru ca ceilalti sunt in magazine, bine merci! Se grabesc sa ajunga la masina inainte sa vina cel pe care l-au blocat.
Dar pe cine enerveaza claxoanele celor blocati? Ei bine, nu o sa credeti, doar pe cei ce se invartesc a proasta prin parcare, asteptand ca ei sa plece si sa le ia locul. De parcare, evident. In acest al doilea grup se intampla un alt fenomen. Ieri de exemplu am intalnit o doamna cu numere de Germania,  mda, o tara in care se cam respecta regulile, dar care a luat-o pe contrasens, ignorand si semnele de interzis postate la vedere, dar si marcajele de pe jos. Ea se grabea, ar trebui sa o intelegem, etc. Nope, doamna, sunt cu tancul meu mai mare decat Fordul tau si azi am chef sa fac educatie in trafic, si ma doare la basca de injuraturile si urletele tale. O sa te dai inapoi si o sa respecti indicatiile de circulatie. As fi acceptat greseala, si as fi aratat compasiune si suport intr-o zi normala, cand parcarea e goala si nu incurcai pe nimeni, dar nu azi cand am inca tre fraieri ca si mine in spate, niste prosti care au inteles sa respecte regulile, riscand sa nu mai ajunga pe randul paralel la locurile eliberate.
Si care vor fi ocupate de alti oportunisti care au luat-o repede pe contrasens ca sa le ocupe, razand poate in sinea lor de fraierii care respecta regulile. Sa nu se mire apoi daca vor fi probabil blocati. Pentru ca deja incep sa le dau dreptate celor care au un motiv sa ii blocheze.
Si la sfarsit … ajungem sa discutam despre anarhie! La ce mai sunt bune regulile, daca in tara lui “bun si asa” nu le respecta nimeni?
Si cate exemple as putea da…
Ajungem sa fim frustrati, si apoi cand realizam ca picam de fraieri ajungem la randul nostru sa nu mai respectam regulile.
Doar uitandu-ne intr-o amarata de parcare vezi ca regulile sunt optionale. Si nu, nu sunt lupul moralist, pentru ca si mie mi s-a intamplat sa calc regulile si convenientele. Asta ca sa nu fiu tot timpul luat de fraier. Si de ce anume as putea fi luat de fraier? Pai pentru ca celor ce calca regulile in draci nu li se intampla nimic, si atunci asta devine o normalitate.
Cercul vicios a devenit o spirala care merge in jos, si care creste in viteza pe masura ce te afunzi in ea, te ameteste din ce in ce mai tare si te face sa calci la randul tau regulile.  Cum pot doar sa constat o stare de fapt, si pot doar sa reactionez pe  moment si pe spatii mici, suparand pe cativa din cei ce ma iau de fraier in incercarea mea de a ii re-educa, pot doar sa recomand si altora sa respecte regulile, si sa incerce sa educe si pe altii.
Intre timp … Spirala am spus? Aha, se lasa cu integrare in absolut. Un pahar de vodka Absolut, ca sa imi vina inspiratia la scris …

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu